; Соната на Моцарт укротява епилептици, симфония на Хайдн ги възбужда | 24Zdrave.bg

Соната на Моцарт укротява епилептици, симфония на Хайдн ги възбужда

20 юни 2021, 03:37  1320 Новини

Чешки неврофизиолози проследиха как действат произведенията на Моцарт и Хайдн върху мозъка на епилептици и установиха, че музиката на първия снижава с една трета епилептичната активност, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"За наша изненада регистрирахме значителни разлики в мозъчната активност на пациентите, слушащи Соната за две пиана на Моцарт и 94-та симфония на Хайдн. Първата намали епилептиформната активност с 32%, докато втората я увеличи с 45%", каза професор Иван Ректор от Масариковия университет в Бърно.

Положителното въздействие на музиката на Моцарт не се дължи на удоволствието от слушането, а на начина, по който тя влияе на мозъчните вълни.

Изследователите отдавна изучават как музиката влияе върху функционирането на човешката нервна система. Преди осем години шведски психолози откриха, че пеенето заедно синхронизира пулса на участниците в хора. Преди две години биолози установиха, че слушането на любимата музика води до образуване на специални вериги между центровете на слуха и удоволствието, които липсват при хора без специални музикални предпочитания. *       
* (Няма да бъде показвана)
* *