; Развенчаха мита, че двойник на Рудолф Хес е умрял в затвора | 24Zdrave.bg

Развенчаха мита, че двойник на Рудолф Хес е умрял в затвора

16 юни 2021, 10:15 1  23780 Новини

Ена от най-упоритите конспиративни теории за Втората световна война бе развенчана. Според нея заместник-фюрерът Рудолф Хес е избегнал възмездието, тъй като е бил подменен с негов двойник. Тази теория най-после е опровергана категорично чрез ДНК анализ, съобщи Асошиейтед прес.

Хес е съавтор на книгата "Моята борба" и е номер две в нацистката йерархия след Хитлер. Но на 10 май 1941 г. той прелита Ламанша сам в едноместен месершмит. Не успява да открие обаче набелязаната писта за кацане в шотландско имение и след като свършва горивото, скача с парашут и е заловен.

За постъпката му се дават две обяснения - че е подведен да отиде уж за среща с краля, на която да договори мир с британците, или че е беглец от нацистка Германия, в която е обявен за побъркан.

Хес е държан в плен през цялата война. След нея е отведен в Нюрнберг, където е съден заедно с другите висши военопрестъпници. Защитата пледира, че е невменяем, но на разпитите той дава доста смислени отговори. Осъден е на доживотен затвор и е пратен в затвора Шпандау в Берлин (където през 1933 г. Георги Димитров чака Лайпцигския процес). След освобождаването на Шпеер оттам през 1966 г. Хес остава единствен затворник в Шпандау чак до смъртта си. На 17 август 1987 г. е намерен обесен в килията с омотан кабел около врата му. Като причина за смъртта на 93-годишния затворник е посочено самоубийство, но според семейството му той е бил убит.

За да няма неофашистки сборища, след смъртта на Хес затворът Шпандау е разрушен. Тялото му е ексхумирано и изгорено, като прахът е изсипан над езеро, което се пази в тайна.

Но английският лекар Хю Томас, който е работил в Шпандау, настоява, че затворник № 7, представящ се за Хес, е с белези от рани по други места на тялото. И тъй като Хес е раняван 3 пъти през Първата световна война, британското правителство предприема разследване. То и после още три по същия повод завършват без заключение.

Едва сега мистерията е разбулена благодарение на американски военен лекар от запаса и на австрийски експерт по ДНК проби. Те са се снабдили с кръвна проба от Хес и са я сравнили с кръвни проби на негови роднини в Германия.

Резултатът е, че с 99,99% сигурност кръвта е била на нациста, т.е. има само 0,001% вероятност затворник № 7 в Шпандау да е бил негов двойник.

Д-р Шърмън Маккол от Военния медицински център във Вашингтон научил от свой колега, работил в Шпандау, че епруветка с кръвна проба на Хес е донесена оттам с цел да служи за обучение на млади медици. След години Маккол узнал за споровете около идентифицирането на Хес и поискал пробата за изследване. Д-р Ян Кислих, биолог от университета в Залцбург, извлякъл ДНК от пробата и двамата с Маккол намерили живи роднини на Хес за сравняването й.

"Доказахме, че затворникът "Шпандау № 7" е бил наистина Рудолф Хес, заместникът на фюрера на Третия райх. Конспиративната теория, че затворникът "Шпандау № 7" е двойник на Хес, е опровергана", пишат двамата медици. Според тях е налице пълно съвпадение на У хромозомата с жив роднина на Рудолф Хес от мъжки пол.коко
06/16/2021 10:28:27

Преди да пишете нещо научете правописа.Правилно е "Месершмит" а не "Месершмидт".

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *