; Мащабно проучване: "Пфайзер/Бионтех" е с ефикасност над 95% | 24Zdrave.bg

Мащабно проучване: "Пфайзер/Бионтех" е с ефикасност над 95%

6 май 2021, 02:09 1  2240 Новини

Ваксината на "Пфайзер/Бионтех" е с ефикасност над 95 процента срещу Ковид-19, но тя се понижава значително, когато е приложена само една от двете дози на препарата, установи най-голямото реално изследване в света, проведено в Израел, предаде Франс прес.

То беше публикувано в медицинското издание "Лансет". В проучването се изтъкват ползите за общественото здравеопазване от националните ваксинационни програми. То бе подготвено от специалисти от "Пфайзер" и от израелското правителство.

Според публикацията в Израел, който е световен шампион по ваксинации, имунизациите са довели до рязък спад на инфекциите от Ковид-19. Но при все това специалистите предупреждават, че трябва да се отнасяме предпазливо към ваксинационните кампании в останалите страни и да не се правят генерални изводи. Това се налага от факта, че скоростта на имунизационните програми и развитието на пандемията са различни в отделните държави, предаде БТА. 

Проучването се основава на данни, получени в Израел между 24 януари и 3 април, датата, на която 72 процента от населението над 16 години и 90 процента от хората над 65-годишна възраст бяха получили и двете дози от ваксината на Пфайзер.

Анализът се съсредоточава главно върху високата ефикасност на ваксината при хората над 16 години, седем дни след прилагането на втората доза. Препаратът предпазва при 95,3 процента от случаите срещу инфекциите , при 97,3 от случаите на хоспитализация и при 96,7 от фаталните случаи. Тези нива на защита са подобни и при хората на възраст над 85 години.

Но се наблюдава рязък спад на ефикасността при получаване на само една от предвидените две игли. Успеваемостта тогава е 57,7 процента срещу инфекциите, 75,7 срещу хоспитализациите и 77 процента при смъртните случаи за хората над 16 години.

Проучването изтъква колко е важен пълният цикъл на имунизация при пълнолетните граждани с предвидените две дози. Още повече, че поставянето само на една игла може да осигури по-краткотрайна защита във връзка с възникването на по-резистентните варианти на коронавируса.Пешо
05/07/2021 12:51:21

И тъй като са частни компании, освен това американски, не може да се продума за странични ефекти. Само фирмите имат да дават информация, докато не се появи съдебно дело в 8 ДС на Ню Йорк. А бедната шведско-английски Астра зенека, 97% държавна може да е оплюе и СДС. Е американското СДС, да не си помислите че тукашното.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *