; Лекар препоръчва тест за антитела още след първата доза ваксина | 24Zdrave.bg

Лекар препоръчва тест за антитела още след първата доза ваксина

4 май 2021, 08:35 1  3848 Новини

Бих препоръчала хората да се изследват за антитела още след първата поставена доза ваксина, защото има пациенти, които не отговарят на ваксината, има такива, които след първа доза установяват, че са преминали заболяването безсимптомно. Това заяви в "Денят започва" по БНТ д-р Ирена Иванова, началник на Клинична лаборатория в Университетска болница "Свети Иван Рилски".

По думите ѝ, за да хванем пик на антителата трябва да изчакаме повече време.

"Това е индивидуално, около месец след като сме преболедували можем да си направим тест. Пациентите е добре да следят антителата си на едно и също място, да се консултират и да не си самоназначават изследванията. Около година имам пациенти с антитела, още от първата вълна, и към момента имат, но те намаляват", допълни д-р Ирена Иванова.

Тя отбеляза, че при по-тежките случаи се изграждат повече антитела.

"До 8-10 000, докато средни и леки форми могат да достигнат до 2000, даже под 1000, това зависи от вирусното натоварване. След ваксинация титърът на антителата е доста по-висок, отколкото след едно леко или средно боледуване. Най-висок титър антитела правят хората, които са преболедували и се ваксинират с две игли", коментира д-р Ирена Иванова.

По думите ѝ е резонен въпросът кога да бъде поставена втората игла, а не дали. Към момента изследване за клетъчен имунитет не се прави комерсиално, каза още д-р Ирена Иванова...
05/06/2021 23:43:37

Знам че може би това не е местото, но все пак надявам се да получа отговор. Преди ваксинация си направих тест за антитела. Бяха много ниски. Имах съмнения че съм го преминал още февруари 2020, но без особени симтоми. Здрав съм, спортувам всеки ден, без да прекалява. Над 60 г. Ваксинирах се с астра зенека. Два дни се чувствах като с настинка, над 24 часа с температура, 37.2 в устата, но за два три часа беше по-висока, до 37.8. След това ден два се чувствах някакси особено, като тогава, през февруари -- странен вкус на сладки неща. На 4тия ден взех тест за антитела и беше силно положителен IgG++, IgM много слаба черта. На седмия ден -- IgG+++, направо почерня за минута две . IgM-. Утре ще си направя количествен тест за антитела. Та минал ли съм го? Нужна ли е втора ваксина? За 4 дни ми се струва невероятно да имам IgG+ само от ваксината.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *