; Откриха още по-полезни вещества в морковите | 24Zdrave.bg

Откриха още по-полезни вещества в морковите

14 апр 2021, 06:12  504 Новини

Още от деца знаете, че морковите са много богати на витамин А и поради това са изключително полезни за зрението. Казвали са ви го и в детската градина, и в училище.

На вашите учители обаче трябва да им се пише двойка. Този витамин изцяло липсва в морковите. Да, те са много полезни за зрението, но по друга причина. Морковът лекува т.нар. кокоша слепота - влошено зрение в тъмната част от денонощието, дължащо се на недостиг на витамин А. (Това ще да са имали предвид учителите.) Той обаче го прави ефикасно, без да съдържа дори 1 молекула от този витамин. В него се съдържат само някои от т.нар. прекурсори на витамин А - суровинните съставки за синтеза му в тялото.

Дори още по-важна е ролята на морковите за преотвратяване на най-опасната очна болест - дегенерацията на макулата. Тя е нелечима, необратима, по-честа е от глаукомата и от катаракта и е причина №1 за слепотата в света.

В дъното на ретината на окото има малко жълто петно (макула) с размери само 1,5 мм. То обаче е най-важното за зрението. В него се събират светлинните лъчи, идващи от зеницата, и оттук по зрителния нерв тази информация отива в мозъка. Останалата част от ретината има второстепенна роля - тя отговаря за периферното зрение.

Дегенерацията на жълтото петно не се поддава на лечение, но тя може да бъде избегната. Това става най-лесно с моркови заради съдържащите се в тях вещества, които предпазват макулата. Това са зеаксантинът и лутеинът, които придават жълтия цвят на петното. Освен в морковите тези вещества се съдържат и в жълтъка на яйцата, както и в някои други зеленчуци и плодове.

Освен това морковите са пребогати на алфа и бета каротини. Те са прекурсорите, които в тялото те се превръщат тъкмо във витамин А. На тях се дължи предпазната роля на моркова срещу кокоша слепота. Само 100 г моркови задоволяват нуждите на тялото от този витамин за 3 дни, без обаче да има предозиране заради начина на синтез на витамина.

Ако обаче той се приема в готов вид (на хапчета или от рибено масло), предозирането с витамин А е много вероятно. То е особено опасно за бременните.

Двата каротина са мощни антиоксиданти и предпазват и от катаракта, от рак на белите дробове, от сърдечни болести и др.

Но ето че наскоро в морковите бяха открити и други вещества със силно антираково действие. Това са фалкаринол и фалкариндиол, чрез които морковът се предпазва от гъбички. В човешкото тяло те не допускат да се образуват полипи в дебелото черво, от които се развива тумор.

Преди време датски учени доказаха чрез тестове, че двете вещества неутрализират канцерогени. Въведени в дебелото черво на мишки, те намаляват тройно риска да се развие рак в него.

Полезните свойства на морковите се засилват или снижават от начина на приготвянето им. Много хора знаят, че морковът не бива да се гризе, а трябва да се настърже в чиния и да се полее с олио или зехтин. Това би подобрило усвояването на полезните вещества в моркова, тъй като те са мастноразтворими.

Но оптималният начин да се приготвят моркови е като се сварят цели, установиха учени от университета на Нюкасъл. Ако морковът се нареже на търкала, както се прави обикновено при готвене на супи, той губи 25% от ценните си вещества. Ако ли пък се яде суров, няма да се е размекнал и ще освободи по-малко от полезните си съставки.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *