; Тройно спада рискът очилатите да се заразят | 24Zdrave.bg

Тройно спада рискът очилатите да се заразят

22 фев 2021, 11:50 1  2544 Новини

Хората, които носят очила, са изложени на до три пъти по-малък риск от зараза с коронавируса, пише в. "Индипендънт", позовавайки се на резултатите от индийско изследване.

Вирусът прониква в тялото и когато се докосват очите, носът или устата си след контакт с него. Очилата обаче пречат на човек да търка очите си и рискът да се зарази намалява.

Изследването, публикувано в medRxiv, е обхванало 304 пациенти на болница в северната част на Индия на възраст между 10 и 80 г. Те били наблюдавани две седмици миналото лято. От тях 19% носят очила.

Изследователите са установили, че участниците са докосвали лицата си 23 пъти на час, а очите - 3 пъти на час. Оказало се, че рискът от зараза с Ковид-19 е 2-3 пъти по-малък при очилатите.

"Докосването и триенето на очите със замърсени ръце е главен път на заразяване. Носенето на очила ги предотвратява", пишат авторите. Те препоръчват на хората с контактни лещи да минат на очила, за да избегнат предаване на коронавируса от ръцете към очите.уолъс
02/22/2021 13:57:46

Ясно, да надяваме цайси инак... от щаба могат да си спомнят терапията, приложена от Василий ІІ Българоубиец спрямо Самуиловите воини след битката при Ключ, да, ослепяването може да изглежда жестоко и даже безчовечно, но пък спира входна точка ("няма око, няма проблем) за вируса, а за щабарите (те следват Науката) по-важно от спиране на вируса няма (човешките чувства са нищо, мерките, диктувани от Науката - всичко!)... Без майтап::)

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *