; Доказаха: пелинът потиска коронавируса | 24Zdrave.bg

Доказаха: пелинът потиска коронавируса

13 яну 2021, 08:28 2  18644 Новини

Американски учени доказаха, че

Екстрактът от пелин възпрепятства развитието на SARS-CoV-2 в лабораторни условия. Това доказаха американски учени, чиито резултатите от изследването им са публикувани на сайта bioRxiv.

Artemisia annua или пелинът е широко разпространен по света. Растението произвежда артемизинин, вещество с доказана антивирусна активност, което се използва повече от две хиляди години за лечение на тропическа малария. Доказано е също, че билката има антивирусни ефекти срещу SARS-CoV-1, вирусът, причинил епидемията от атипична пневмония през 2002-2003 г.

Сега изследователи от Колумбийския университет в Ню Йорк, Университета във Вашингтон и Политехническия институт в Уорчестър демонстрират, че горещият воден екстракт от листа на Artemisia annua има антивирусна активност срещу SARS-CoV-2.

Изследователите са тествали ефекта на екстракти от седем сорта Artemisia annua от четири континента върху SARS-CoV-2.

Всички екстракти показват активност срещу SARS-CoV-2, въпреки че една от пробите се съхранява от 2008 г. Според учените това предполага, че активното вещество присъства във всички сортове пелин и се запазва стабилно при продължително сухо съхранение при стайна температура.

"Резултатите показват, че активната съставка в екстрактите вероятно не е артемизинин, а някои други или комбинация от съставки, които действат синергично, за да блокират вирусната инфекция след проникване", заяви ръководителят на изследването Памела Уедърс, цитирана от Дарик нюз, от Департамента по биология и биотехнологии, Политехнически институт в Уорчестър в съобщение за пресата.

Според учените веществата от пелин спират развитието на SARS-CoV-2 след проникването му в клетките, тъй като експериментите показват, че екстрактите от пелин имат минимален антивирусен ефект срещу лабораторни псевдовируси, съдържащи щама SARS-CoV-2, който вирусът използва за свързване и влизане в клетките гостоприемник.

"Това е първият доклад за ефикасността на екстракти от пелин с гореща вода срещу SARS-CoV-2. По-нататъшни изследвания ще определят in vivo ефикасността, за да се види дали Artemisia annua може да се използва за създаване на лекарство за лечение на COVID-19", каза Уедърс.

Авторите се надяват, че ако последващите клинични изпитвания са успешни, капсулираният прах, направен от изсушени листа от пелин, да се превърне в евтино и безопасно лечение срещу новия коронавирус, което може да се използва на места, където ваксинацията е трудна за организиране.само пелин
01/13/2021 08:34:01

Антивирусното действие отдавна се знае за пелина. Дори да не е вярно конкретно за коронката, бих предпочел всеки ден пелин пред ваксините

Брей, скоро и Америка ще открият
01/13/2021 09:00:26

То това в билковата аптека си го знаят и го дават от времето на баба ми. Да не би да са я викнали за консултант? Май скоро американските учени ще открият билковия чай. Интересно дали ще го патентоват. Между другото баба ми казваше че пелин трябва да се пие само ако близък е много простуден със задух. Та не е лошо ако някой учен се стегне и провери дали продължителното взимане на пелина няма обратния ефект. Абе то пиячите на бира си го знаят, ама те американските учени май живеят в епруветки за да са стерилни. Тя баба ми казваше и за пържолите и за сланината, и за сиренето, изобщо че яка храна трябва ама туй май в дженджеристан ще го запазят като привилегия на тъмничарите и "лекарите". Е може и на учените нещо да дадат

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *