; Коронавирус: какво могат бързите тестове и какво - не | 24Zdrave.bg

Коронавирус: какво могат бързите тестове и какво - не

5 дек 2020, 08:03 3  5984 Новини

Бързите антигенни тестове за коронавирус имат някои предимства пред PCR-тестовете, но имат и недостатъци. Как функционират те, колко надеждни са и какво трябва да се спазва, пита "Дойче веле"

Бързите тестове за коронавирус са от полза в редица ситуации, но далеч не са панацея. Ето някои от по-важните информации, свързани с тях:

Как функционират бързите антигенни тестове?

За тези тестове се взима проба от лигавицата на носа или фаринкса. Ако се установи наличие на някои от антигените на вируса, тестът е положителен.

Заразата с Ковид-19 преминава през три фази: най-напред е самата инфекция. След това човек става силно заразен за останалите, но без непременно да има симптоми. Накрая може да прояви симптоми и почти да не образува нови вируси, но все още може да заразява други хора.

Бързите тестове установяват вирусите във фазата, която е най-важна за разпространението на заболяването. Положителният резултат би трябвало да се провери с PCR-тест, а негативният не е гаранция, че изследваният не разпространява инфекцията.

Кои са предимствата на бързите тестове?

Бързите тестове са значително по-евтини от PCR-тестовете. Те не се изпращат в лаборатория, а показват резултата само в рамките на няколко минути. Така отпадат рисковете от грешки по време на транспортирането или от подмяната на проби, а и се облекчават лабораториите.

Кой може да прави бързи тестове?

На детските градини и училищата в Германия бе дадено правото да получат бързи тестове, които досега бяха на разположение само на лекарите и на болниците. По отношение на въпроса дали тестовете могат да се правят и от непрофесионалисти, засега няма единодушие: допускането на грешки при взимането на пробата или при нейната обработка биха могли да повлияят на резултата. Поради това лекарите са против използването на тези тестове от неспециалисти. Експертите настояват освен това тестовете да се правят при стерилни условия, каквито на повечето места не съществуват.

Институтът „Роберт Кох“ от своя страна съветва в детските градини и училищата да се назначат отговорници по хигиената, които да бъдат обучени да правят тестовете. Здравното министерство в Тюрингия и Камарата на лекарите в Долна Саксония препоръчват бързите тестове да се правят само от квалифициран медицински персонал или от хора, преминали съответното обучение. Докато от учителските и пациентските обединения настояват за използването на тестовете и от външни кадри.

Има ли достатъчно тестове?

По думите на федералния здравен министър Йенс Шпан, Германия си е осигурила с договори над 60 милиона бързи теста за коронавирус. Въпреки това той попари надеждите, че тези тестове ще бъдат на разположение на домовете за възрастни хора и на социалните домове до Коледа: засега просто няма достатъчно доставки, но това ще се подобри.

Колко надеждни са бързите тестове?

Точността на бързите тестове не е толкова висока, колкото на PCR-тестовете. Нещо повече – според института „Паул Ерлих“, Федералния институт за ваксини и биомедицински лекарствени средства, те са далеч по-ненадеждни. Вирусологът Кристиан Дростен от берлинската клиника „Шарите“ предупреждава, че при масовите тестове може да се стигне до много погрешно положителни резултати. Досега са направени само седем независими проверки за точността на предлаганите в Германия бързи тестове, които са общо двеста вида.уолъс
12/05/2020 21:01:01

Всички тестове (антигенни и PCR) са ирелевантен боклук без диагностична стойност и служат единствено за произвеждане на числа (наричани "новозаразени") с които да се насажда (чрез масмедиите) страх и да се оправдават всевъзможни репресивни "мерки" и отнемането (перманентно) на основни човешки права и граждански свободи... те са инструмент на ЗЛОТО

Пешо
12/06/2020 09:17:48

Явно автора на оригиналната статия не е специалист. Та четем: "Ако се установи наличие на някои от антигените на вируса, тестът е положителен." Антигени се образуват при изградена имунна реакция, не при начално заразяване. Антигените тестове се състоят от антитела, които детектират протеините и РНК на вируса, не антигени. Такава груба грешка не може да я допусне някой правил тест с антитела. Нито що годе подготвен специалист. Най-вероятно става дума за поръчкова статив и преразказ. Та оттук нататък -- те нещата се мерят, не се умуват. Типичен PCR има чувствителност 72%, тестван от независима от производителя лаборатория. Т.в. в 28% ще даде отрицателен резултат при вирусоносител. Бързият тест има чувствителност 70%. Е разликата от 70 до 72% на автора може да му се струва огромна. PCR има специфичност 95%, т.е. в 5% от случаите дава положително, въпреки че става дума за друг корона вирус (настинка). Бързият тест има специфичност 99,6%. Много рядко бърка вируси.

Пешо
12/06/2020 09:22:54

Чувствителността може да се мери и по това колко дни преди да е заразен сработва теста. При PCR са 1,7 дни. При антигенният тест са 1,1 дни. Дали PCR, който излиза 3 дни преди полет и е направен 4 дни преди същия е по-валиден от бърз тест на летището? Ами че то скритя период на заеазявабе е 2 дни. Изобщо, сами съдете след като PCR трябва да се чака един ден е по-добър. Да не говорим че изобщо тестовете, освен на рискови контакти на хора с тежка пневмония само утежняват епидемията в дифузната и фаза, защото елиминират вариантите на вирусите, които не предизвикват пневмония, но създават имунитет.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *