; Ваксината на Модерна осигурява най-малко 3 месеца имунитет | 24Zdrave.bg

Ваксината на Модерна осигурява най-малко 3 месеца имунитет

3 дек 2020, 09:34 1  2564 Новини

Ваксината на компанията Модерна срещу COVID-19 произвежда антитела, които могат да са налични в организма 90 дни след ваксинирането, предаде Франс прес, като се позова на публикация в научното издание "Ню Ингланд джърнъл ъв медсин".

Продължителността на защитата, осигурявана от ваксината, е несъмнено по-дълга, но тук става дума за първи данни за период от няколко месеца, валидирани независимо от научно издание.

34 участниците в изследването ще бъдат следени 13 месеца, за да се провери каква е дългосрочна защита, осигурявана от ваксината.

Учените от Националните институти по здравеопазване са тествали нивото на два типа антитела срещу коронавируса 90 дни след втората доза от ваксината, която се инжектира 28 дни след първата доза, пише БТА.

Специалистите са наблюдавали леко и очаквано намаляване на нивото на антителата у ваксинираните участници в проучването, но все пак нивото на антителата си е останало високо и надвишаващо естествения имунитет, наблюдаван при възстановили се от COVID-19 пациенти.

Освен това не е бил наблюдаван никакъв сериозен нежелателен ефект в изпитанията на ваксината във фаза едно, започнала през март, посочва научното издание.уолъс
12/04/2020 10:39:32

..."са тествали нивата на два типа антитела"... не става ясно (за неосведомения читател) какви са тези два типа и каква им е функцията, а това е адски ВАЖНО: ако нивата на единия тип (НЕ-неутрализиращите) са високи, то това е рецеепта за КАТАСТРОФА... справка - всички предишни (от 2002г. насам) опити да се създаде ваксина срещу коронавируси и провала на ваксината за денге (също РНК вирус)

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *