; Не 80%, а едва 17% карат вируса без симптоми | 24Zdrave.bg

Не 80%, а едва 17% карат вируса без симптоми

2 дек 2020, 09:06 2  6088 Новини

Предполагаемите 80% безсимптомни пациенти бяха отречени. Проучване, което излезе в списание "Нейчър", показва, че само 17% от заразените карат безсимптомно коронавируса, обяви проф. Пенка Петрова, директор на института по микробиология към БАН, пред Би Ти Ви

Това означава, че всеки има поне някакво неразположение и моят призив към хората е да се самоизолират веднага щом почувстват такова, заяви тя. Това е начинът след затварянето сега магазини и заведения те да отворят за празниците - хората да се самообучат кога да се изолират и да се пазим. Според нея те вече били обучени как да действат, за да не поставят в риск близките си.

Много отдавна личните лекари трябваше да могат да дават направления за безплатни тестове. Ние изоставаме в тестването. Радваме се на китайците, които могат да затворят цял град, но забравяме второто изречение - за да тестват цялото население на този град. У нас изпускаме ранната диагностика, каза проф. Петрова.

Ваксината срещу ковид е много вероятно да създава дългогодишен имунитет, дори доживот, закупените от ЕС ще са безопасни и ефективни, увери експертката .

Българската ваксина, която се разработва, е протеинова - коктейл от антигени, който да бъде разпознаван от имунната система на организма и успешно да я обучава. Прототипът ще бъде готов до Нова година, както обещахме, след това започваме опити върху животни и хора, каза проф. Петрова.Абе
12/02/2020 15:54:18

Ако някой се чувства отпаднал, което си е симптом, защото не е спал добре да се нареди на опашката за PCR. Е тези, които пишат по Нейчър са явно много наясно с въпроса.

Ами
12/04/2020 18:50:57

Ами аз имах симптоми: като си тичах двете мили сутринта пулса ми се вдигаше на 150 вместо на 135. И през нощта беше по-висок пак с 15 повече -- от 48 на 63 (сигурно съм сънувал тези последователи не мeнгеле от НОЩ). И пулса ми беше по-висок даже и като вдигах тежести. Даже имах мускулна треска на два мускула. И след това като си направих PCR и серология за едно пътуване, ми казаха че съм го минал. Ха сега кажете че съм нямал сиптоми. При туй съм група all inclusive, със всички рискове (освен шкембе и болно сърце). Само че тези симптоми мога да ги имам при каквато и да е инфекция, при лоша храна или даже при няколко нощи безсъние. То зависи на какво ниво се гледат симптомите и доколкото тези симптоми може да се различат от същите симптоми при нормална физиология.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *