; Медици мерят кръвно на възрастни по домовете, носят им храна и лекарства | 24Zdrave.bg

Медици мерят кръвно на възрастни по домовете, носят им храна и лекарства

2 дек 2020, 06:19  2636 Новини

Медицински лица ще посещават у дома възрастните, ще им мерят кръвното и ще следят дали си пият лекарствата. Това е част от патронажната грижа, която ще продължи и догодина, като вече са осигурени 85 млн. лв. по европейска програма.

Така близо 43 000 възрастни и хора под карантина ще продължат да получават доставки на храна и лекарства в домовете си. Потребителите обаче ще плащат сами покупките.

Служителите могат да извършват някои неотложни административни услуги или да плащат сметките им за ток, парно и вода. Ако в дома на възрастен човек се счупи чешмата или изгори крушка и той не може да я смени сам, екипите могат да закупят необходимите консумативи и да ги подменят, обясниха от социалното министерство. Помощ може да се окаже и на хората, които не могат да почистят снега пред къщите си сами. При нужда ще се осигурява и психологическа подкрепа или консултиране.

Освен това програмата “Патронажна грижа+” осигурява и лични предпазни средства, дезинфекция на сградите и пр. Тестват се и персоналът и потребителите, като с парите може да се кандидатства за преустройство на помещения за разделяне или изолиране на заразени. С парите ще се доставят и компютри, таблети, телефони, както и допълнително заплащане на персонала за извънреден труд.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *