; БГ учител в Китай: Всяка карантина и PCR тест се поемат от държавата | 24Zdrave.bg

БГ учител в Китай: Всяка карантина и PCR тест се поемат от държавата

30 ное 2020, 01:22  2412 Новини

Последните няколко дни в Шанхай бяха открити 6 нови случая на коронавирус и това беше нещо изключително тревожно. Властите бяха изправени на нокти и дори имаше готовност да се затвори един цял град като Шанхай. Това заяви по БНТ директорът на българското училище в Шанхай и преподавател в университета "Джаотонг" Димитър Владиков.

За щастие, до пълно затваряне не се е стигнало, но са били затворени няколко квартала. Тези мерки дават резултат и положението е под контрол.

"Често съм си мислел защо не може да се сравнява Китай с България. Просто защото тук правителството налива много пари в тези мерки. Всяка една карантина, която е две седмици, се поема от държавата. PCR тестовете също се поемат от работодателите и част от здравните застраховки, които всеки в Китай притежава", каза Владиков.

Той изрази съмнения, че българското правителство ще налее толкова средства в здравеопазването.

Дебати за носенето на маски в Китай няма, дори човек не може да се оплаче. Китайците вярват силно в правителството и никой не си и помисля да не носи маска, категоричен беше директорът на българското училище в Шанхай.

"Аз бях голям оптимист допреди няколко дни, че китайците ще успеят да направят ваксина, защото тук се говореше, че ваксината е на последен етап от четирите етапа на тестване. Какво забавя ваксината? Първо, защото няма много случаи, на които да се приложи такава ваксина. За да бъде успешна, тя трябва да се тества на колкото се може повече хора. Другото е, че все пак говорим за лабораторни тестове и тези резултати не са оповестени от медиите. В последно време се чуват мнения, че този вирус няма да си отмине така лесно, както всички се надяваха и очакваха", коментира още Владиков.

Китай дори възнамерява да не отваря границите и през лятото на 2021 година.

Голяма част от училищата в страната работят нормално, децата са без маски и седят на чинове по двама, ходи се всеки ден на училище, както преди пандемията. Някои от университетите са затворени само за чуждестранните студенти.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *