; Петър Велков: Локдаунът ще спаси хиляди животи | 24Zdrave.bg

Петър Велков: Локдаунът ще спаси хиляди животи

24 ное 2020, 12:47 1  5556 Новини

"Не сме достигнали пиковете стойности, най-вече на смъртните случаи и на хората, нуждаещи се от хоспитализация. Тежките случаи тепърва ще растат, защото те са ретроспективни - около между 10 дни отнема, за да стане един случай в тежката си фаза, а около 21 средно за света достига до смъртността", каза математикът Петър Велков в пред "България он еър".

Според него локдаунът ще спаси хиляди животи.

"За съжаление, тази мярка закъсня. Хиляди животи вече са загубени и ще бъдат загубени в следващите 14 дни поне. Това, което се очаква, е между 3500 и 4000 хиляди да достигнат смъртните случаи до края на месеца. Между 30 и 50% нагоре е нерегистрираната от Ковид смъртност. В момента случаите, които са около 100, най-вероятно те са 150 и нагоре, като реални данни", допълни Велков.

Математикът е на мнение, че може би ще минем 150 смъртни случая на денонощие. А ако мерките бяха взети по-рано, можеше да не стигаме до тези стойности, смята той.

"Седмици наред апелирахме за такъв тип мерки, които бяха предложени днес. Те са ключови и показаха, че работят. Виждаме го в редица държави - Белгия, Нидерландия. Там се вижда и резултатът от тях - рязко смаляване на заразените, както и на смъртните случаи. Един млад човек няма да си отиде, ако навременно се приложи медицинска помощ. Българите сме в изключително лошо здравно състояние, с много открити и неоткрити съпътстващи заболявания. Много са причините за високата смъртност", каза още експертът.уолъс
11/24/2020 14:34:52

Фактите за смисъла от локдауните по света сочат недвусмислено, че полза от тях за овладяване на епидемия НЯМА... резултатът от тях е икономическа разруха и УВЕЛИЧЕНА (именно от тях) смъртност... Внушенията в стил "локдауните работят, ама ако се правят навреме" (по рецепта на достойния за присмех проф. Нийл Фъргюсън) са прах в очите на наивници

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *