; 77-годишна жена почина, докато търси лекарска помощ | 24Zdrave.bg

77-годишна жена почина, докато търси лекарска помощ

24 ное 2020, 09:31  3012 Новини

77-годишна жена от Ботевград с кардиологични проблеми и 3 байпаса е починала, докато с близките й търсят лекарска помощ.

Случаят е от събота през нощта. Тогава състоянието на жената се влошава, почувствала се зле, а дишането й било затруднено, разказа пред Bulgaria On Air синът й. Семейството извикало Бърза помощ и първоначално жената била откарана в ботевградската болница. Лекарите установили, че е с белодробен отток. Линейка на спешна помощ тръгнала към столичната "Света Анна", но жената била върната от там.

Пред "24 часа" от болницата обясниха, че за да изпълнят заповедта на здравния министър за преструктуриране на лечебните заведения и разкриването на легла за лечение на пациенти с COVID, се наложило да затворят цялото Отделение по вътрешни болести. То е едно от най-големите в страната и включва 4 клиники - по кардиология, по пулмология, по гастроентерология и по обмяна на веществата. Разполага с общо 220 легла, но всички вече са преструктурирани в COVID. Общо разкритите легла, с които разполага болницата към понеделник са 265, обясниха от там.

Специалистите от тези 4 клиники пък са ангажирани в лечението на пациенти с коронавирус, което било причина и жената да бъде върната. Иначе само през тази година лекарите от "Света Анна" са успели да спасят животът й два пъти, а през 2019 г. е приемана за лечение 3 пъти.

Причината линейката да тръгне към "Света Анна" от столичната спешна помощ обясняват с това, че до тях не е стигнала информация болницата да не разполага с кардиологични легла. За конкретното дежурство от там дали отказ само за легла за COVID и за реанимация, обясниха от ЦСМП - София пред "24 часа".

От "Света Анна" обаче казват, че информация е била подадена в петък, както устно по телефон, така и писмено.

След като не я приемат там, екипът на спешна помощ тръгва към Трета градска болница, където жената е приета, но малко след това е починала.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *