; Симидчиев: И болните са много, и здравната ни система изнемогва | 24Zdrave.bg

Симидчиев: И болните са много, и здравната ни система изнемогва

23 ное 2020, 08:17  3612 Новини

Здравната ни система е поставена под огромен стрес

Строгите мерки са наложителни до идването на ваксината

Стигнахме до тук, защото не бяхме достатъчно сплотени като общност, каза пулмологът

Здравната ни система е поставена наистина под сериозно напрежение. Там, където работя аз, всички легла са пълни. Кислородните инсталации се пълнят постоянно, заяви пред btv пулмологът Александър Симидчиев.

Определено здравната ни система е поставена под огромен стрес, изтъкна пулмологът.

Необходимо е да се направи нещо. Дълго време апелирах за спазване на елементарните мерки, като носене на маски и физическата дистанция. Ако ние ги спазвахме като общество, нямаше да има нужда да правим каквото и да било друго, каза Симидчиев.

Понеже това не се случва, контролът на пандемичния процес излиза извън контрол и е необходимо да се прилагат по-строги мерки, които да ограничат скоростта на разпространение на вируса, каза докторът.

Вече практически има 2 готови ваксини, които ще дойдат в обозримо бъдеще. Ако и там постигнем достатъчно широко покритие, пандемичният процес на практика няма да може да може да се развива повече на територията на страната, каза Симидчиев.

Ако постигнем ваксинално покритие от около 80 процента, това ще е гаранция, че няма да има останали огнища. Проблемът е, че една голяма част от хората ще бъдат против ваксинирането (както имаше проблем при носенето на маски). От научна гледна точка това е изключително неприятно, а от медицинска гледна точка е направо вредно. Въпросът е какво трябва да направим, за да убедим хората, че това е нужно, каза Симидчиев.

И болните са много, и здравната ни система изнемогва. Имаме множество проблеми, които вирусът изкарва на повърхността, каза още пулмологът. 

Той изтъкна, че при всички положение по-строги мерки ще дадат ефект навсякъде, където бъдат приложени.

Стигнахме до тук, защото не бяхме достатъчно сплотени като общност. Ако бяхме сплотени, щяхме да постигнем ефект. При нас трябваше да приложим интелекта си групово, каза още д-р Симидчиев. *       
* (Няма да бъде показвана)
* *