; Епидемиолог: Ваксина срещу COVID-19 - не по-рано от следващото лято или зима | 24Zdrave.bg

Епидемиолог: Ваксина срещу COVID-19 - не по-рано от следващото лято или зима

29 окт 2020, 08:29 1  10244 Новини

Ваксина може да се очаква не по-рано от следващото лято или зима, прогнозира д-р Петър Марков, епидемиолог в Училището по тропическа медицина в Лондон, цитиран от БНТ.

В разговор по скайп в предаването "Още от деня" той изтъкна три вида мерки като най-ефективни за ограничаване на разпространението на COVID-19. Това са физическата дистанция, ограничаване на личните контакти и поставяне на бариера пред вируса, респективно предпазна маска. Според него мерки от тип локдаун излизат най-скъпо на обществото и би трябвало, ако се налагат, това да става само в райони, сериозно засегнати от заразата.

Д-р Марков обясни, че антителата са един от видовете имунитет, но не и най-стабилният. Популярни са, защото се откриват лабораторно най-лесно.

Епидемиологът беше категоричен: колективен имунитет има и е много ценен, но той се изгражда чрез ваксиниране, а не чрез естественото масово разпространение на инфекцията. Затова надеждите и на лекарите, и на учените са отправени към изработването на ваксина.уолъс
10/29/2020 21:07:56

Поредният индоктриниран нещастник с промит мозък, захванал се да промива мозъци и той... по - нелепа и нагла простотия от тази за "колективния имунитет" (че "се изгражда чрез ваксиниране") е трудно да се съчини... вярно е, разбира се, точно обратното - колективния/стаден имунитет (който е реален и траен) е естествен феномен съгласно природните закони, ваксиналното подобие е несъвършено и нетрайно, освен че незбежно уврежда и дори убива мнозина, но на кой му пука - бизнес е това, и още какъв!

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *