; Китайските власти с план за действие срещу наднорменото тегло при децата и юношите | 24Zdrave.bg

Китайските власти с план за действие срещу наднорменото тегло при децата и юношите

28 окт 2020, 10:10  3316 Новини

Китайските власти са си поставили амбициозната цел през следващото десетилетие да намалят със 70% средния годишен темп на нарастване на деца и юноши с наднормено тегло и затлъстяване, според общ план на Държавната здравна комисия, Министерството на образованието и други общо шест ведомства, съобщава Радио Китай

Като изходни данни за сравнение ще бъдат взети средните стойности за периода от 2002 до 2017 г. Планът уточнява отговорностите на семействата, училищата, медицинските институции и държавните органи за реализиране на целта.

Членовете на семействата трябва да помагат на децата да се хранят здравословно, да си създадат навици за редовни физически упражнения и да следят за увеличаване на теглото си. Училищата също трябва да се грижат за добрата диета, както и да осигурят повече часове по физкултура. Детските градини трябва да организират не по-малко от два часа дейности на открито, ако времето позволява, а училищата – поне един час умерено интензивни упражнения на ден и повече от три часа интензивни дейности на седмица.

Планът предвижда медицинските институции да засилят мониторинга за теглото на децата и да се намесват с препоръки срещу детското затлъстяване на ранен етап. Държавата от своя страна се ангажира да засили подкрепата за подобряване на спортната инфраструктура за деца и юноши.

Процентът на децата с наднормено тегло в Китай в последните години расте непрекъснато и това се превърна в един от основните проблеми, свързани с общественото здраве.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *