; Проф. Николай Витанов: Нека вирусът се прецака и да се мине | 24Zdrave.bg

Проф. Николай Витанов: Нека вирусът се прецака и да се мине

25 окт 2020, 10:27 2  14272 Новини

Когато станат 2 000 на ден заразените трябва много сериозно да се притесняваме

Има вариант заради карантина да бъде блокирана държавата

За да се затегнат мерките срещу коронавируса, трябва да има хора, които ще ги спазват. Това коментира пред БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е и статистикът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Той говори днес за ситуацията около пандемията и как ще се отрази налагането на по-строги мерки.

„Най-напред искам да кажа нещо. Не се прецаквайте – стойте здрави и не се заразявайте. Не се минавай – тези които ти говорят за стаден имунитет - бъди от 30-те процента, които не се заразяват. С течение на времето заразяемостта намалява – не се заразявай. Нека вирусът се прецака, да се мине.

Веднага ще ви дам един конкретен пример. Вижте какво става в Тайван. Там имаха систематична политика и ограничиха нещата до поносими размери. До началото на юни и ние имахме и го ограничихме до 6 случая на ден.

Един от начините за спасение е да ограничиш разпространението и да не заразяваме хората и вирусът яко да мре. В Тайван има мерки и вирусът мре.Тук няма мерки – не мре. Това че си се разболял веднъж не е от значение. Вижте какво се случи със заместник-кмета на Русе – разболя се веднъж, сега и втори път. Това променя кардинално нещата.

Освен медицинско решение, другото решение е като в Тайван – много строги мерки, за да не се разпространи и да умре вируса. При нас обаче мерките не се спазват, така че единственото решение е да се намери лекарство, ваксина и това да помогне.

За да се затегнат мерките,трябва да има хора, които ще ги спазват. Като пример е Япония. Те трябва да са големи глупаци, защото никой не ги кара да носят маски, а те си ги носят. Те винаги са си носили маски. Тук това е невъзможно. Има около 30 процента от населението ни, които не искат да спазват мерките, да носят маски. Към тази група трябва да се приложат специални усилия, за да бъдат разубедени. Такива усилия не се полагат и групата си стои, че дори се разраства. Специални усилия не значи непременно глоби и тояги, а специални идеологически усилия, но групата не намалява. Турболентната ситуация започва от 5 000 заразени нагоре. Има два вида турболентност. Едната е в която сме сега – начален стадии. Развитата турболентност – над 2 000 заразени, като това означава, че във всички области разпространението е дифузно. Това означава, че хората от РЗИ няма да са в състояние да проследяват разпространението. Слава Богу, че ги има Ангел Кунчев и хората му. Има някакъв контрол.

Хубав въпрос е колко хора са се срещнали с вируса. До момента 320 000 са срещнали вируса, към 4 процента. Текущо заразените са около 144 000, което е малко над 2 процента. Не знаем по колко пъти можем да се разболеем от вируса. Всичко зависи от това, какви са началните условия. Мога да кажа, когато някой ми каже колко хора ще спазват мерките, колко ще се заразят. Има сметки, които са правени и прогнозата бе песимистична, тъй като се увеличава броят на хората, които не спазват мерките.

Септември, когато правих прогнози за октомври, поискаха ареста ми в социалните мрежи. Едната причина бе, че казах, че ще стигнем и надминем 30 000 случая и че полека здравната система ще започне да поддава от провинцията към София. Това се случва. Още през лятото казах, че петцифрено число в края на годината ще имаме като регистрирани само ако здравната система не поддаде. Ако поддаде, може да не е петцифрено. Над 1 500 вече системата започна да поддава и то не заради липса на материали и легла, както се говори, а от персонал. А лекари и сестри няма как да си произведем от днес за утре. Ако ситуацията се задържи с тези цифри повече, тогава ген. Мутафчийски ще опъне полевите болници. Просто ще бъде принуден да го стори. Хората най-много се заразяват в закрити помещения с много хора на единица площ, където се струпват. Към момента в училищата проблем няма. Вижда се, че няма масова заразяемост на учениците.

По-сериозен е проблема със заразяването на учителите, които повечето са в рискова група. Децата, слаба Богу, този вирус не ги лови, но те са като едни контейнерчета, които може да пренесат вируса у дома. Родителите обаче се справят засега отлично. И родителите, и учителите се справят отлично, за което им благодаря. На моите колеги статистици също благодаря за работата която вършат, въпреки че само аз от тях се изказвам.

Ако се правят тестовете целенасочено, до определена степен увеличаване на броя е добре. След определена бройка обаче, ще се хващат по-малко и ще станат икономически неизгодни. Трябва да има баланс. Централизирано се правят около 2 000 теста и останалите от частните лаборатории и те се нагаждат добре към условията на пазара. Ако трябва да правят повече, те могат да го правят.

Слагаме в сметките и грипа. Все пак сме октомври, а аз отдавна казах, че ноември ще е критичният. Тогава идва грипа. Той влиза в сметките заради факта, че може да си взаимодейства с вируса и от там заразяването да се покачи. За това тепърва ще говорим. Със сигурност ще има доста хора, които ще се изплашат от грипа и ще се тестват, като пробите им ще са отрицателни.

Има вариант заради карантина да бъде блокирана държавата, проиграно е, но това е много сложен сценарий. Когато станат 2 000 на ден заразените трябва много сериозно да се притесняваме. Системите ще започнат да отказват и първа ще е здравната система. Иначе дълбоки благодарности на лекарите и служителите на РЗИ, благодарение на които епидемията още не е плъзнала и се надяваме да не се разпространи”.уолъс
10/25/2020 10:53:45

Абсолютно всичко, което този човек (пък бил и професор) говори и внушава е НЕВЯРНО И МАНИПУЛАТИВНО! Лъсва тотално невежество за това какво представлява и как фунционира човешката имунна система (шедьовър на еволюцията) и на база на това невежество се проектират идиотски (поръчкови, най-вероятно) сценарии в пълен разрез с установените от науката факти... "Има лъжи, долни лъжи и статистика" е известен цитат приписван на Дизраели, аз бих добавил и СТАТИСТИЦИ

Бачо
10/25/2020 13:24:09

Човека е абсолютно прав. Точно това е което не разбира онзи Мангалов, защото се занимава с деца. Не е наясно с възрастни хора. И е останал със знанията си от 70-те години.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *