; Проф. Кантарджиев каза кога болните у нас ще намалеят | 24Zdrave.bg

Проф. Кантарджиев каза кога болните у нас ще намалеят

25 окт 2020, 08:43 2  11120 Новини

„Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните". Това заяви в студиото на Нова тв директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той изрази мнение, че поради липса на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре. Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция. Но в същия момент народът си спомня, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници щяхме преминем безпроблемно през първия пик на заразата.

Според него публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите у нас.

"От уважение към околните трябва максимално да стоим на закрити места с маски, защото така намаляваме риска за тяхното здраве. Маската държах и тук до последно не заради себе си, а за да пазя вас. Вие имате семейство и близки. Това е форма на уважение".

"Преди доста хора ползваха маски и август и септември нещата бяха добре. Нещата вече са изпуснати обаче", призна той.

"Целият български народ си спомня, че късната пролет, ако не бяха абитуриентските балове и християнските събирания, щяхме да имаме съвсем безпроблемно лято", каза експертът. "Съвсем спокойно още юни предупреждавахме за това в момента. Съжаляваме, че се сбъдват лошите прогнози. Много хора казват, че докторите вкарват хора нарочно в болниците. Постоянно обаче чуваме вече, че болници не приемат хора, защото нямат място", обясни той.

Професор Кантарджиев коментира и ситуацията на здравната система в страната, болниците и личните лекари. Той заяви, че не вижда ентусиазъм от личните лекари в страната да въведат бърз тест за COVID-19, който може да се прави в кабинетите им.

„Когато ние учихме медицина, ние много добре знаехме нещо важно. Че в дадем момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото такова. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни. Много спокойно, нашето общество допусна медицината да стане бизнес", заяви проф. Кантарджиев.

Той бе запитан дали учениците трябва да минат на онлайн обучение отново: "Не трябва да си затваряме образованието и икономиката заради тази инфекция, трябва да сме внимателни с мерките. Те трябваше да са навременни и да се спазват. Лошо е да се правят и половинчати мерки. Ако в трамваите се беше следяло всички да са с маски, сега нямаше да е такова положението".

"Сега най-важното е да не се изпада в паника. На закрито мерките трябва да се спазват много стриктно, дезинфекция и разстоянието също", каза той.

"Важно е правилното хранене и пиене на витамини. Редно е да се въоръжим с търпение. Цифрите няма да спаднат за два дни. Може поне след две седмици да видим по-малко случаи, ако се спазват мерки и не се прави напук". "Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, но първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце", обясни той. Кантарджиев призна, че водата за уста, както и содата убиват вирусите. "Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла", стана ясно още от думите на Тодор Кантарджиев.уолъс
10/25/2020 09:32:53

Този човек е абсолютно некомпетентен (съдейки по небивалиците ,които ръси) да направлява здравнаа политика, която би трябвало да се основава на установени научни факти и експертиза по съвременна имунология и епидемиология (да се види какво говорят и препоръчват светилата в тези сфери)... Вместо това ни заливат с врели - некипели за "маски"! и "уважение" и прочее пропагандни безсмислици... Всъщност тъкмо принуждаването да се носят безполезните (ФАКТ) маски е проява на НЕУВАЖЕНИЕ към истината и човешкото достойнство и, разбира се, няма нищо общо със здравето, а с КОНТРОЛ (най - вече на съзнанието) и програмиране на безммозъчно подчинение

уолъс
10/25/2020 10:18:31

Ето какво ми хрумна за да помогна на проф. Кантарджиев да постигне здравословен баланс между манията си за (принудително) масконосене и свободната воля на хората които не желаят да са обект на антинаучна принуда - Понеже излиза, че да носиш маска НЕ Е достатъчно да се опазиш, а трябва и другия отсреща да носи (това не го разбирам, ама Кантарджиев такива ги разправя), т.е. за сигурността са нужжни ДВЕ маски... ами тогава, ето какво: масколюбителите (и тези, които се страхуват)да носят и двете маски (една върху друга) и така всички ще сме защитени, нали? Колкото до интеракциите между гололиките, мисля че дори Кантарджиев трябва да зачита правото им на саморегулация:)

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *