; Министър Ангелов: България е на осмо място по смъртност от COVID-19 в ЕС | 24Zdrave.bg

Министър Ангелов: България е на осмо място по смъртност от COVID-19 в ЕС

1 окт 2020, 11:15  5812 Новини

За последното денонощие има 286 нови случая на COVID-19 при направени 4934 PCR тестове. Най-много новозаразени има в област Благоевград - 34, а в област Бургас - 19. 20833 са общо случаите на COVID-19 в страната. Предлагам брифингите да бъдат не повече от 30 минути. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на Националния оперативен щаб. 

За периода 24.09-30.09 броят на заболелите се е увеличил с 1550 пациенти, със 767 са повече излекуваните. Общият брой на хоспитализирани лица е скочил със 111, а в интензивни отделения са настанени с 15 човека повече, уточни той.

В световен мащаб потвърдените случаи на коронавирус са 33 млн., а смъртните случаи надминаха границата от 1 млн. В рамките на ЕС за периода 11-24.09 България се нарежда по заболеваемост на 25-о място от 31 страни и на 8-о място по смъртност, добави министърът.

Един от най-потенциалните рискове в здравната система остава недостигът на медиците, умората им и високият процент на заразяването на медицинските лица. От началото на пандемията до момента 1152 медици са се заразили, коментира Ангелов.

Броят заболели деца в детски градини към 30.09 е 12, 539 са под карантина, заболели ученици в училищата - 117, под карантина - 4043, броят учители в детски градини е 14, 37 са под карантина, а броят на учители в училищата - 72, като 115 са под карантина, каза още той.

Хирургични маски има за още 3 месеца напред. Шлемове и предпазни очила - за още 16 месеца и спирт за 3 месеца. Нямаме недостиг на препарата "Ремдесивир", добави Ангелов.

На Балканите по заболеваемост водеща страна е Черна гора, тя е на второ място в света. Следвана от Босна и Херцеговина и Северна Македония, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Във въоръжените сили разпространението на болестта все още е под контрол. От началото на пандемията имахме няколко огнища, поясни шефът на ВМА ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски.

На 8 септември излезе една статия, която дава общите насоки какво трябва да направим, за да изчакаме създаването на ваксина, без да се разболеем. Шансът е носенето на маски. И тези, които носят, имат много по-малък вирусен товар и изкарват болестта много по-леко. Маската трябва да се носи правилно и задължително в затворени пространства. Само 20% изкарват заболяването леко, добави той.

Трябва да свикнем да живеем с мисълта за наличието на коронавируса по света и в България. Най-важното е да носим маски, да спазваме дистанция от 1.5 м между хората и дезинфекция. Ще продължим да следим за изпълнението на тези мерки, каза министър Ангелов.

Много голям процент от пациентите, които се интубират, умират. Нещата зависят от това кога пациентът постъпва в лечебното заведение, каква е неговата възраст и какви придружаващи заболявания има. Имаме и много голям процент на интубирани пациенти, които са излекувани след продължителна белодробна вентилация, допълни той.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *