; Проф. Балтов: Ковид-19 ще скочи в следващите 15 дни | 24Zdrave.bg

Проф. Балтов: Ковид-19 ще скочи в следващите 15 дни

25 сеп 2020, 11:02 1  15496 Новини

Днес има 290 случая, активните наближават към 5000. Пак отиваме към онзи пик преди двата летни месеца. Това отпускане и неглижиране в света и Европа ще доведе лоши резултати. В идните 15 дни очаквам сериозно увеличение на случаите. Виждате няколко дни при лошо време веднага се вдигнаха случаите, сметнете какво ще бъде ноември. Ние се подготвяме за по-лошия сценарий, каза по БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Прогнозата за 20 000 случая до края на септември се оправдава. До края на ноември може би ще достигнат 30 000, от тях 7000-8000 активни. Трябва да мислим нова схема. Сценарият със затваряне по домовете не е удачен, не бива да се спира работата. Има райони, в които ще трябват по-тежки мерки. Трябва да има затягане, каза той.

Маски навсякъде не е проблем да се носят. И сега, влезте в "Пирогов" и ще видите, че всички ходят с маски, дори пациентите. Това не е нещо необичайно. В цял свят се носят маски и никой не е пострадал.

При нас има 30 болни с COVID-19, двама са интубирани, другите са в средно тежко състояние. "В "Пирогов" леки случаи няма. Леглата засега са достатъчни. Беше много удачно да се направи отделна болница за COVID. Проблемът в България е, че няма кой да обслужва тези болници.

COVID-19 се лекува все по същия начин, както от самото начало. Има подобрения, но си остава карантината. До скоро повече млади хора заболяваха, защото не спазват особено мерките и самите те смятат, че ако се заразят, ще го изкарат много леко. За съжаление, те не страдат, а техните възрастни родители и роднини страдат, добави лекарят.

Смятам, че Националният щаб трябва да се възстанови, и то да не се чака до края на октомври или ноември, когато вече може да късно. И да се направи алгоритъмът, по който да се действа от 1 ноември. Хората трябва да разберат, че това не се прави против тяхната воля, а за им се помогне, заключи директорът на "Пирогов".Бончо
09/25/2020 19:01:10

На работа трябва да се ходи от " ЗОР ", но на училище НЕ трябва да се ходи, защото там масово ще се разболяват деца, а те "още по-масово" ще разболяват много възрастни,които иначе не биха се разболяли, но какво му дреме на дебелата бойковска глава, след като за неговото здраве се грижат цял "отбор по ръгби" от медици и то БЕЗПЛАТНО .

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *