; 4 медсестри и 2 санитарки напускат болницата в Дупница | 24Zdrave.bg

4 медсестри и 2 санитарки напускат болницата в Дупница

21 сеп 2020, 03:15 1  9184 Новини

Четири медицински сестри и две санитарки от общинската болница в Дупница са подали молби за напускане, тъй като се страхували да работят в среда, в която се лекуват пациенти с коронавирус, а и заплатите им не били на нивото на работата им в опасна среда, пише "Струма.бг".

Преди 10 години имало наплив от желаещи да работят като санитарки в общинската болница. Десетки подадени молби за работа чакаха с години реда си за работното място.

В момента отделенията трудно правят графици за работа на лекари, сестри и санитари. От Здравната каса изискват да има определен брой лекари, медицински сестри и санитари на смяна. Ако в отделението няма необходимия брой лица на смяна, някои от клиничните пътеки отпадат, което води до загуба на отделението и по-ниски заплати на персонала.

Лекари коментират, че болницата ще фалира от липсата на кадри. По-голяма част от лекарите са в пенсионна възраст, а младо попълнение няма. От Дупница и района на година влизат да учат медицина по 3-4-ма души. Като завършат образованието си обаче, те остават да работят в частни клиники в София, където получават по-високи заплати.

Медиците коментират и че определената в докладната на ОбС шефа К. Костадинов заплата в размер на 3000 лв. не е достатъчна за отговорността на един управител на болницата и едва ли някой ще се нагърби да се яви на конкурс.mitko
09/21/2020 22:48:26

Takava idiotshtina kato organizaciqta i zaplashtaneto v BG zdraveopazvane nema i v tretiq sviqt.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *