; 11 медици от Спешния център в Пазарджик са с коронавирус | 24Zdrave.bg

11 медици от Спешния център в Пазарджик са с коронавирус

14 авг 2020, 10:40  4592 Новини

11 медици от Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик са с коронавирус. Заразата тръгна от фелдшер, който в момента е на апаратно дишане. Останалите са в добро състояние, но под домашна карантина, което оголва звеното.

Въпреки това Центърът остава на денонощен режим на работа. Въвежда се всекидневен мониторинг върху ползването на защитните средства. Има организация за командироване на лекари от 9-те спешни центъра в областта.

Няма опасност Пазарджик да остане без линейки, категоричен е директорът на областния Център за спешна медицинска помощ д-р Борис Манев.

"Под контрол са нещата, пуснал съм едно писмо да предупредя филиалите за помощ от едно, две дежурства до края на месеца, за да можем евентуално, ако не може да се справим с вътрешни сили, тук само от филиала, макар че ние предварително сме заложили в графика идване от други места. Всичко това, което сме го направили като динамика, то е от хора, които по желание идват и помагат, сега ще изискаме, ако се наложи, да командироваме някой, в краен случай, защото се съобразяваме с отпуски, но е такъв моментът, че по-младите ще поемат риска", каза Манев.

Директорът на Многопрофилната болница в Пазарджик д-р Красимир Темнилов отхвърли обвиненията, че медици заразяват пациенти на здравното заведение с Covid-19.

"Начинът на приемане на пациенти чрез спешно отделение e - които идват с линейки, се приeмат в спешно отделение, прави се триаж по определeни протоколи", подчерта Темнилов.

До излизане на резултатите, съмнителните случаи се отделят в съответните отделения в единични стаи до излизане на резултатите от PCR тестоветe.

Ако има усложнения и се налага апаратно дишане, пациентът се настанява на втория етаж над инфекциозно отделение, където е Covid секторът. Медиците с коронавирус са под домашна карантина, те се чувстват добре, с изключение на фелдшера.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *