; Дъщерята на Путин си би първата ваксина срещу COVID-19 (Обзор) | 24Zdrave.bg

Дъщерята на Путин си би първата ваксина срещу COVID-19 (Обзор)

11 авг 2020, 09:15  11752 Новини

Русия кръсти препарата “Спутник V”.

Експерти: Може да се окаже кутията на Пандора

Русия стана първата в света, регистрирала ваксина срещу новия коронавирус, съобщи президентът Владимир Путин. Препаратът бе предварително одобрен от здравния регулатор, въпреки че все още предстои да премине всички клинични тестове.

“Зная, че тя действа доста ефективно, формира стабилен имунитет и, повтарям, минала е всички необходими проверки”, каза руският лидер. Путин съобщи, че една от дъщерите му е изпробвала на себе си първата ваксина и се чувства добре. По думите му

след първата

инжекция

температурата

на дъщеря му

била 38°,

на другия ден - малко над 37°. След втората “температурата ѝ пак малко се покачила и после всичко изчезнало”. Ваксината формира стабилен клетъчен имунитет, уточни руският президент. Владимир Путин има две дъщери - Мария, родена през 1985 г., и Катерина, родена през 1986 г., напомня ТАСС, без да се уточнява за коя от двете говори Путин.

Директорът на център “Гамалея”, разработил ваксината, Александър Гинцбург заяви, че не знае как дъщерята на Путин е ваксинирана. “Вероятно е била доброволец, не съм видял паспорта ѝ. Не познавам лицата на всички доброволци”, каза той пред Интерфакс.

“Ваксината срещу коронавируса, разработена в руския център “Гамалея”, показа висока ефективност и безопасност по време на клиничните изследвания. Всички доброволци развиха високи нива на антитела към COVID-19. У никого от тях не са установени сериозни усложнения след имунизацията”, каза руският здравен министър Михаил Мурашко. Има интерес към препарата и от чужбина, увери той.

Ваксинацията

в Русия може

да започне

в края на август

или през септември. Първо ще бъдат обхванати лекарите и учителите, съобщи вицепремиерката Татяна Голикова.

Първата в света ваксина срещу COVID-19 е наречена “Спутник V”, съобщи Кирил Дмитриев, ръководител на руския суверенен фонд, който финансира проекта. Името е препратка към един от най-големите научни успехи на руснаците по време на Студената война - първия изкуствен спътник в света.

Дмитриев каза, че

третата фаза от

изпитанията ще

започне в сряда,

индустриалното производство се очаква от септември, а 20 държави вече са поръчали предварително над 1 млрд. дози.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте похвали усилията на Русия и обяви, че е готов да участва като “морско свинче” в изпитанията. “Мога да бъда първият, на когото да експериментират”, каза той.

И сръбският президент Александър Вучич заяви, че е готов първи да приеме руската ваксина против коронавируса. “Първи ще приема тази ваксина, когато сръбските специалисти кажат, че е добра. Ще бъда щастлив, ако руснаците произведат от ваксината, което се очаква до ноември. Само нашите специалисти трябва да потвърдят, че е безопасна и надеждна. Важно е ваксината да се появи възможно по-скоро, защото това е спасение за нашата икономика", каза Вучич.

Обявяването на ваксината означава “победа” в международната надпревара - цел, която Кремъл тиражира от няколко седмици, без да дава информация за тестване на по-късна фаза, пише в. “Ню Йорк таймс”. Препаратът е тестван само на няколко души и одобрението на толкова ранен етап противоречи на международните критерии, предупреждават много учени в Русия и в чужбина. “Това е кутията на Пандора и не знаем какво ще се случи, ако на хората бъде поставена недоказана ваксина”, изтъкна Светлана Завидова, изпълнителен директор на Асоциацията на организациите за клинични проучвания, в която членуват фармацевтични гиганти като Bayer, AstraZeneca и Novartis.

СЗО реагира предпазливо, припомняйки, че одобрението на ваксините минава през строги процедури. Поддържаме близък контакт с руснаците и обсъжданията продължават, отбеляза Тарик Ясаревич, говорител на СЗО.

Същевременно китайската компания “Синовак байотек” започна трета фаза на изпитвания на проектоваксината си срещу COVID-19 върху 1620 пациенти в Индонезия, съобщи Ройтерс. Изпитания трета фаза на “КоронаВак” вече се правят и в Бразилия, предстоят и в Бангладеш.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *