; Учени в Сингапур започват клинични изпитания на ваксина срещу COVID-19 | 24Zdrave.bg

Учени в Сингапур започват клинични изпитания на ваксина срещу COVID-19

8 авг 2020, 11:04  7436 Новини

Учени в Сингапур започват другата седмица клинични изпитания на ваксина срещу новия коронавирус, разработена заедно с американските им колеги. Това съобщи днес в интервю за вестник "Стрейт таймс" заместник-ръководителят на клъстъра от медицински учреждения Сингхелт (SingHealth) Джени Лоу, предаде ТАСС.

На този етап в изпитанията ще участват около сто доброволци на възраст от 21 до 80 години. Очаква се работата да продължи до октомври. Първата фаза е да се оцени потенциалната токсичност на препарата и по какъв начин той ще се изхвърля от организма, предава БТА.

Във втория етап са планирани аналогични изследвания, но вече сред повече доброволци. Създателите на ваксината искат в тази група да има възможно повече възрастни хора. заключителният етап, предвиден за края на годината, е да се изясни дали ваксината намалява риска от възникване на определени заболявания, казва Джени Лоу. В този етап би трябвало да участват няколко хиляди доброволци.

Ваксината Lunar-Cov19 e разработена от специалисти от местното медицинско училище Дюк НЮС (Дuke-NUS) и американската фармацевтична компания Арктъръс терапетикс (Arcturus Therapeutics). Тя се отличава от традиционните ваксини по това, че съдържа само фрагменти от генетичен материал от вируса, а не целия вирус. Попадайки в организма на човека тези елементи карат клетката да произвежда защитен белтък срещу коронавируса.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *