; Oчаква се затягане на мерките срещу разпространението на COVID-19 в Турция | 24Zdrave.bg

Oчаква се затягане на мерките срещу разпространението на COVID-19 в Турция

7 авг 2020, 08:42 1  16468 Новини

Нови 1153 положителни случая на коронавирус в Турция са били регистрирани през последното денонощие, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

От миналата седмица насам новите положителни случаи всеки ден надхвърлят 1000 дневно.

14 души са починалите през последните 24 часа,с което общото число на починалите досега от коронавируса достигна 5798 души.

Според здравния министър има спад в случаите с фатален изход от COVID-19, но нарастват положителните случаи. Числото на заразените е достигнало 237 265 души, докато числото на излекуваните е около 220 000, предава БТА. 

8.3 на сто е ръстът на заболеваемост от пневмония.

Здравните власти алармираха за възникнали нови огнища на коронавирус след 4-дневната ваканция за Курбан байрам /30 юли-4 август/, последица от масово неспазване на противоепидемиологичните мерки - неносене на маски, натрупване на много хора, неспазване на социална дистанция.

По думите на здравния министър към момента 580 пациенти са в тежко състояние. Но според други източници болните са много повече. Има твърдения за ръст на случаите на Ковид-19 в курортните райони, но здравното министерство ги отрече.

Междувременно втори ден хиляди служители по сигурността, трафика, местните власти извършват мащабна проверка в цялата страна по спазване на мерките за коронавируса. Инспектират се учреждения, работни места, заведения, транспортни средства, граждани, по улиците, парковете и др.

В Турция е задължително носенето на защитни маски от гражданите навън и на закрито. Глобата е 900 турски лири.

В Истанбул на спирките на градския транспорт, в учрежденията, в много магазини, заведения са поставени дезинфектанти, при влизане в магазините,а също и в заведенията се измерва температурата на клиентите, в редица заведения сервитьорите са с маски и ръкавици, в редица фирмени магазини касите са отделени със стъклени прегради, не се допускат много клиенти. В банките също е въведен специален режим. Но не навсякъде мерките се спазват с еднаква сериозност.

Предвид на нарастването на случаите на коронавирус от последните дни, които преминаха пика от 1000 дневно и тенденцията върви към увеличаване /миналия месец положителните случаи бяха спаднали под хиляда дневно, а числото на излекуваните бе надхвърлило тези на заразените/, се заговори за евентуално връщане на ограниченията за излизане от къщи.

Но министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу отрече тези твърдения като неверни.

Въпреки това обаче със сигурност се очаква затягане на противоепидемичните мерки в близките дни.D-r Dimitrov
08/07/2020 11:10:00

BRAVO NA SASEDITE ! BRAVO NA ERDOGAN!

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *