; Доц. Соня Генова: Диагностиката на слънчевата алергия е трудна | 24Zdrave.bg

Доц. Соня Генова: Диагностиката на слънчевата алергия е трудна

6 авг 2020, 02:57  4864 Новини

„У нас няма епидемиологични данни за това колко хора страдат от слънчева алергия, но има данни, че много хора страдат от физикална алергия – това е уртикарията при натиск, уртикарията от топлина, уртикария от студ и слънчевата алергия“, посочи пред БНР доц. Соня Генова от Клиничната алергология на спешната болница Пирогов.

Физикалните въздействия, които причиняват алергия са например студът, топлината, слънчевите лъчи, поясни доц. Генова.

"Слънчевите алергии именно са физикални алергии. Слънцето не е като алергените - храна, растения, домашен прах.

Самите слънчеви лъчи оказват въздействие върху определени клетки, от които се освобождават основните медиатори на алергичното възпаление. Те предизвикват и клиничните прояви", пояснява алергологът.

"И е важно да се знае,че клиничните прояви на слънчева алергия са същите, като при една класическа алергична реакция.

Но при слънчевата алергия за разлика от другите алергии , няма антиген - антитяло. Няма свързване между тях. При слънчевата алергия слънчевите лъчи директно оказват въздействат върху клетките" - обеснява доц. Генова.

Слънцезащитните кремове не са панацея за слънчевата алергия, предупреждава алерголожката.

Доц.Соня Генова обръща внимание на това, че няма специфична диагностика за слънчева алергия. Това може да стане чрез изследване с ултравиолетови лъчи. Алергията от слънце се разпознава по това, че на изложените на слънце части от тялото на пациента има обрив. И най- отличителното е, че има зачервяване и сърбеж.

"Клиничната проява на слънчева алергия би могла да бъде почти идентична с тази на медикаментозната алергия. Като пример може да се даде това, че след употреба на някои антибиотици и след излагане на слънце цялата кожа пламва – това не е слънчева алергия, това е фотодерматичен ефект от медикамента", дава за пример доц. Генова.

"Затова диагностиката на слънчева алергия е трудна и тя често се бърка с друг обрив. При поява на такава алергия могат да се изпишат антихистаминови препарати, които не лекуват, а просто потискат сърбежа. Те може да са на таблетки или за мазане", посочи тя,

Може да се приложат и кортикостероидни локални препарати, които имат мощно противовъзпалително действие. При тежка слънчева алергия може да се приложат и инжекционни препарати.Това са препоръките на доц. Генова.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *