; Проф. Кожухарова: Да се разграничат позитивните от действително болните | 24Zdrave.bg

Проф. Кожухарова: Да се разграничат позитивните от действително болните

5 авг 2020, 11:34 2  17356 Новини

„Надзорът над новата инфекция - коронавирус, се подобрява и не виждам да има разминаване в това, че броят на заразоносителите последните седмици расте, а отново се заговори за допускане на публика на стадионите и то при спазване на противоепидемичните мерки“, коментира по БНР  епидемиологът Мира Кожухарова.

„Последния месец процентът на положителните хора, защото не всички са болни, както вече е известно, се движи между 4 – 5 на сто – тоест не става дума за някакво специално увеличаване на случаите“.

Професор Кожухарова припомни, че България е изостанала с развитието на болестта в началото заради строгите мерки и всъщност сега наблюдаваме закономерно развитие на един естествен биологичен процес.

„Нещо специално като развитие или противоречие в развитието на пандемията аз не виждам.“

Известният ни епидемиолог определя голяма част от решенията на здравните власти по отношение на мерките като хаотични и смята, че не е имало добра комуникация. Така появата на епидемията у нас е била съпроводена с изключително лоша комуникация, което е довело не толкова до епидемиологични последици, колкото до социални.

„Но хаотичност се наблюдава не само у нас, а и в целия свят. За щастие последните дни сме свидетели на едно по-реалистично гледане на нещата, включително и от администрациите на големите международни организации, така и на национално ниво. Пандемията е биологичен процес и това, което може да направи медицината и обществото, е да намали щетите, без да си прави илюзията, че ще го победи. Това, което в началото създаде неправилно впечатление у хората - че ако се заключим у дома, този вирус ще изчезне. Такива неща не стават в биологията“, категорична е проф. Кожухарова.

На въпрос какви са спецификите на коронавирусната инфекция специално за България, епидемиологът поясни, че за страната липсва добра статистика относно положителните случаи – каква част от тях са болни и каква част просто имат положителен PCR – тестове и са изследвани по повод на това, че са контактни или че са решили да пътуват в чужбина.

„Въпреки критиките към Китай, те още от април месец съобщават отделно броя на положителните проби и броя на болните хора – това е важно от клинична и епидемиологична гледна точка“.

Според проф. Кожухарова положителното е, че броят на хората в тежко състояние все още не е висок и здравната система е успяла да се подготви за тази пандемия. Има и яснота колко легла ще са необходими в бъдеще. Така епидемията може да бъде управлявана, посочи тя.

При преобладаващия процент от заразените хора инфекцията преминава без симтоми и не нанася някакави увреди на организма, допълни още епидемиологът.

На въпрос как е удачно да започне новата учебна година проф. Кожухарова заяви, че децата, учениците и студентите трябва да посещават учебните заведения, иначе пропуските в образованието за тях ще са големи в бъдеще.

Мира Кожухарова е на мнение, че учебните заведения не са най-рисковите, такива са домовете за възрастните хора, заради настанения в тях рисков контингент.Как да липсва?
08/05/2020 18:16:13

Всеки ден записват броя на хоспитализираните. Тази бройка е опасната за здравната система, нали? Те могат да препълнят болниците. И те растат застрашително. На 1.7 са 435, на 31.7 са 751, а снес, 5.8, са 847. Аз си ги записвам всеки ден. При този темп някъде средата на август ще се надхвърлят 1000 хоспитализирани. А на 3.8 имаше предупреждение, че над 1000 здравната система ще започне да се затруднява. Това е, госпожо професор!

Аман от тоя вирус
08/06/2020 16:16:24

Не знам какъв човек трябва да си , за да си записваш манипулирани данни за вируса и то ежедневно. Болни мозъци и страхливци. Но в България е така - всеки знае и си мисли, че е по - умен от другите, и че разбира от всичко. Слушайте образованите и знаещи специалисти в дадена област, а не политиците, които Ви лъжат и държат посредством насаждане на страх и паника.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *