; Доклад: 90% от излекуваните от COVID-19 пациенти все още имат увреждания на белите дробове | 24Zdrave.bg

Доклад: 90% от излекуваните от COVID-19 пациенти все още имат увреждания на белите дробове

5 авг 2020, 11:27  22708 Новини

90 процента от общо 100 излекувани от COVID-19 пациенти, които са получили лечение в уханска болница, все още имат увреждания на белите дробове, а 5% от тях са били поставени отново под карантина, тъй като са дали положителна проба за коронавируса, съобщава Радио Китай.

Екип от болница Джуншан към Уханския университет, оглавяван от директора на интензивното отделение д-р Пън Джъюн, е извършил последващи посещения на 100 пациенти от април насам. Първата фаза на едногодишната програма приключи през юли. Средната възраст на пациентите е 59 г. Резултатите показват, че белите дробове на 90% от пациентите са с увреждания, т.е. нормалните им функции не са се възстановили до нивото на здравите хора.

Учените са извършили тестове като шест-минутни разходки с пациентите. Те са открили, че тези пациенти могат да изминат 400 метра за шест минути, докато здрави хора извървяват 500 метра за същото време.

Някои от пациентите все още разчитат на кислородни апарати три месеца след изписването си от болницата.

Имунната система на стоте участници в изследването не се е възстановила напълно. По-малко от половината от излекуваните пациенти са се върнали на работа, сочи още доклада.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *