; СЗО: COVID-19 може да заличи напредъкa в здравеопазването на двете Америки | 24Zdrave.bg

СЗО: COVID-19 може да заличи напредъкa в здравеопазването на двете Америки

5 авг 2020, 09:28 1  6548 Новини

Разпространението на новия коронавирус прекъсна програмите за ваксинация и лечение на други заболявания, което може да заличи годините на напредък в здравеопазването на Северна и Южна Америка. Това обяви днес регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) Кариса Етиен, цитирана от Ройтерс.

По думите й пандемията снижава нивото на грижите за хронични заболявания като диабет и заразни като СПИН и туберкулоза. "Тези услуги са силно разстроени или, още по-лошо, изцяло прекратени", каза тя и добави: "Америките рискуват да изгубят години на здравни придобивки само за няколко месеца", предава БТА.

Освен това, според нея, в тази част на света е налице и недостиг на лекарства. Единайсет държави от двете Америки разполагат със запаси за по-малко от три месеца от антиретровирусни препарати срещу ХИВ, а в други привършват лекарствата за туберкулоза.

Етиен прикани правителствата в региона да повишат разходите си за здравеопазване поне до 6 на сто от своя БВП, защото сегашните разходи средно от 3,7 процента не са достатъчни.уолъс
08/05/2020 19:51:40

Данните за смъртността в САЩ (и на други места - Италия и т.н.) досега показаха, че отлагането/неслучването на педиатричните ваксинации (поради локдауните) води до 30% НАМАЛЕНИЕ на смъртността при децата до 1-годишна възраст, дължащо се на изчезването на т.нар. Синдром на Внезапната Детска Смърт... евфемизъм за смърт ОТ ВАКСИНА! Като започнат да наваксват с пропуснатите ваксини Синдрома ще възкръсне пак... на бас?

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *