; Шанхайски експерт: По 4 яйца на ден за възстановяващите се от COVID-19 | 24Zdrave.bg

Шанхайски експерт: По 4 яйца на ден за възстановяващите се от COVID-19

30 май 2020, 10:00  39732 Новини

Три до четири яйца на ден осигуряват достатъчно протеини на организма и помагат за възстановяването на пациентите с COVID-19, заяви китайският експерт по инфекциозни заболявания Джан Уънхун, цитиран от Радио Китай.

„Ние добавихме това (консумацията на яйца) в плана за лечение на потвърдените местни случаи на заразени", каза той, добавяйки, че пациентите могат да си осигурят допълнително протеини от храни като риба или месо.

Кокошите яйца са полезни за хората, които имат нужда от големи количества протеини, например спортисти, деца, бременни и за възстановяването след някои заболявания, каза експертът по хранене Фан Джъхун. „Яйцата съдържат 12 витамина и някои микроелементи, които подсилват организма", добави тя.

Китайските медици и експерти по хранене обърнаха голямо внимание на хранителния режим на пациентите с COVID-19.

В насоките за хранителния режим на Държавната комисия по здравеопазване от февруари се посочва, че заразените с COVID-19 с леки симптоми и тези, които се възстановяват, трябва да консумират по едно яйце и 300 мл мляко или други млечни продукти всеки ден, по 250-400 гр зърнени храни или картофи, 150-200 гр месо, риба или скариди, над 500 гр зеленчуци, 200-350 гр плодове и 1,5 до 2 л вода.

На тежко болните се препоръчва да приемат богати на протеини и лесни за храносмилане храни като яйца, боб, мляко, оризово брашно, зеленчукови и плодови сокове, а на здравите умерени количества риба, месо и яйца.

„Онези, които са здрави, няма нужда да изяждат по 3-4 яйца на ден. За тях са достатъчни по седем яйца на седмица, т.е средно по едно на ден, защото много от източниците на протеини е възможно да повишат нивата на холестерола, което е вредно за здравето", каза Фан Джъхун.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *