; Проучване: Маските за лице забавят разпространението на COVID-19 у дома | 24Zdrave.bg

Проучване: Маските за лице забавят разпространението на COVID-19 у дома

29 май 2020, 11:30  31400 Новини

Носенето на маски за лице у дома може да предотврати пресимптоматичното предаване на новия коронавирус в семейството според ново изследване, публикувано в сп. "Бритиш медикъл джърнъл", предаде ДПА.

Откритието, базирано върху интервюта с китайски семейства, проведени от лекари и учени от Китай, САЩ и Австралия, навежда на мисълта, че "предпазни нефармацевтични интервенции, като носенето на маски, дезинфекцията и социалното дистанциране в семейна среда могат да предотвратят предаването на Ковид-19 по време на пандемията".

Според авторите на проучването носенето на маски за лице у дома осигурява 79-процентна ефективност в ограничаването на предаването на вируса преди появата на симптоми при първия заразен член на семейството, отбелязва БТА.

Проучването е плод на съвместното сътрудничество между специалисти от пекинския Център за превенция и контрол на заболяванията, Китай, университета на Невада, САЩ, и университета на Нов Южен Уелс, Австралия.

За целите му са интервюирани 460 души от 124 китайски семейства с поне един потвърден случай на зараза с коронавируса. Анкетираните лица е трябвало да отговарят на въпроси за използваните домашни превантивни мерки преди и след проявата на симптомите при първия член на семейството, дал положителен резултат за вируса.

Авторите на проучването предупреждават, че практиката да се носят маски вече няма защитна роля, когато симптомите са се развили.

Изследователите смятат, че ограничаването на разпространението на коронавируса в домашна среда е ключово за по-масовото овладяване на

заразата. Според тях "домашното предаване в пресимптоматичния или ранния симптоматичен период подхранва епидемичното развитие".

"Всяка мярка, насочена към снижаването на този риск, е от значение", отбелязват авторите на проучването.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *