; Баба Яна от с. Добростан навърши 100 г. с козе сирене | 24Zdrave.bg

Баба Яна от с. Добростан навърши 100 г. с козе сирене

26 май 2020, 03:34  11400 Новини

Столетницата Яна Стоянова от с. Добростан получи плакет, цветя и 300 лева и община Асеновград. На 23 май тя е започнала 101 г.

В момента е в Асеновград при своята племенница Мария Бедрова.

"До 91-годишна възраст Яна Стоянова е живяла в родното си село. Била е омъжена и е имала щастлив семеен живот с любимия човек. Той се е грижил за нея непрестанно", разказва племенницата й. До последния ден, в който баба Яна е живяла в Добростан, е гледала кози и си е правела сирене.
100-годишната жена помни ясно срещата си с вълк.Това се случило, когато един ден била изкарала на паша овцете си. Хищникът се появил изневиделица, но благодарение на кучетата, които вървели със стадото, успяла да се спаси и тя, и добитъкът й, но много се изплашила. Изтичала до селото и съобщила на съселяните си за случилото се, за да бъдат бдителни.
До 91 г. баба Яна е обработвала нивата, но е заболяла и тогава се е преместила да живее в Асеновград, където допреди година е излизала на двора да мете. През целия си живот семейството й се е занимавало със земеделие и търговия. Столетницата не обича да яде много месо, предпочита плодовете и зеленчуците, казва племенницата й и добавя, че може би това я държи жизнена и със задоволително добра памет за възрастта й.
До момента община Асеновград е връчила парична помощ от по 300 лева и плакети на общо 4-ма столетници. През тази година общият брой на хората в Асеновградско, които навършват 100 г., е 7: 4 жени и 3-ма мъже. Останалите трима ще празнуват своя стотен рожден ден съответно - през октомври, ноември и декември.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *