; Маските са опасни за деца под 2 г. | 24Zdrave.bg

Маските са опасни за деца под 2 г.

26 май 2020, 10:12  4512 Новини

Децата под две години не бива да носят маски срещу коронавируса, защото затрудняват дишането им и има опасност от задавяне, предаде Ройтерс.

Предупреждението е на Японската педиатрична асоциация на фона на отмененото извънредно положение в страната. В понеделник премиерът Шиндзо Абе прекрати действието на извънредното положение в столицата Токио и в последните 4 от общо 47 префектури, в които още беше в сила.

В по-голямата част от Япония то бе вдигнато на 14 май.

За да се пречи на разпространението на вируса, здравни експерти от цял свят препоръчват да се носят маски, когато е трудно да се спазва социална дистанция при облекчаването на ограничителните мерки.

Японските педиатри обаче казват, че за най-малките деца носенето на маски е опасно. "Маските може да затруднят дишането, защото децата имат тесни въздушни пътища", обяснява асоциацията. Това би увеличило натоварването на сърцето и съответно риска от сърдечен удар.

Нека спрем използването на маски при деца под 2 години, призовават педиатрите на сайта на асоциацията. Те добавят, че в Япония е имало много малко тежки случаи на Ковид-19 при деца, че те обикновено се заразяват в семействата си и че почти не е имало епидемични взривове на заразата в училищата и детските градини.

Американските Центрове за контрол на заболяванията и Американската педиатрична академия също смятат, че децата на тази възраст не бива да носят маски.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *