; Котките не са заплаха, дръжте ги у дома | 24Zdrave.bg

Котките не са заплаха, дръжте ги у дома

8 апр 2020, 10:06  6068 Новини

Не галетe чужди кучета

Котките да се държат вкъщи по време на пандемията, препоръчват специалисти по ветеринарна медицина. Така собствениците ще помогнат за предотвратяване на разпространението на коронавируса сред животните, предаде Би Би Си.

Британската ветеринарна асоциация подчертава, че “собствениците не трябва да се притесняват” за риск от инфекция от домашните си любимци. “Няма нито един случай на домашно куче или котка, заразяващи човек с COVID-19”, казва д-р Анхел Алмендрос от градския университет в Хонконг. Изследванията обаче показват, че котките могат да успеят да пренесат вируса от и на други котки.

За да се предотврати какъвто и да е риск от домашни любимци, пренасящи вируса от ръцете на собствениците им в козината си, Британската ветеринарна асоциация (BVA) насърчи собствениците да предприемат “разумни предпазни мерки”.

“Поддържайте добра хигиена на ръцете, опитайте се да държите домашните си котки на закрито”, каза председателят на асоциацията Даниела дос Сантос.

“Избягвайте ненужния контакт с домашните си любимци, прекаленото гушкане и не им позволявайте да ближат ръцете или лицето ви. Не докосвайте кучетата на други хора, докато ги разхождат”, предупредиха от BVA.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *