; Швеция не бърза с изолацията заради коронавируса | 24Zdrave.bg

Швеция не бърза с изолацията заради коронавируса

25 мар 2020, 03:45  10556 Новини

Все повече европейски страни ограничават движението на населението, за да спрат коронавируса, но Швеция избра по-гъвкав път, без да затваря началните училища, ресторантите и баровете.

Този видим контраст доведе до обществен дебат: дали Швеция прави достатъчно за защита на населението си?

"Не можем да си позволим да повторим в Швеция човешкото страдание в Ухан и Бергамо. Ще е риск, нарушаващ най-фундаменталния принцип на обществото: че всеки човек е ценен", писа главният редактор на водещия всекидневник "Дагенс нюхетер", призовавайки за по-строги мерки или за общо тестване на населението.

Премиерът Стефан Льовен се обърна към населението по телевизията (нещо рядко) и призова всички "да поемат своята част от отговорността" и да последват препоръките на правителството: да работят дистанционно и да спазват социална дистанция.

Властите препоръчват на всички "в риск" да останат по домовете си. Забранени са събиранията с над 500 души (в Германия максимумът е двама), гимназиите и университетите са затворени.

Вчера правителството призова ресторантите и баровете да обслужват само клиенти на маса, за да няма опашки и да се гарантира минимално разстояние между всички. Но животът продължава нормалния си ход.

В събота баровете и ресторантите в столицата бяха пълни, както и общественият транспорт в пиковите часове. Въпреки това, както и в повечето страни в ЕС, границите на страната вече са затворени за пътувания, които не се смятат за "жизненоважни".

Освен това шведският парламент ускори приемането на закон за затваряне на началните училища и детските градини, ако се наложи.

Здравните власти са на първа линия

Защо се възприема такъв подход, питат шведските медии.

Правителството отговаря, че следва препоръките на Агенцията за здравеопазване и че е готово за действие. Здравните власти казват, че не са поискали още затварянето на училищата, защото у дома трябва да стоят възрастните, а не децата. "Щом агенцията поиска от правителството да вземе решение, ще го направим много бързо", заяви в средата на март шведската здравна министърка Лена Халенгрен.

Но не всички имат такова доверие на здравните власти, като правителството. Няколко експерти и публични личности обвиниха агенцията, че поставя в опасност живота на хората.

Дали този курс да продължи?

Швеция отчасти оправда позицията си, посочвайки Великобритания, която следваше аналогична стратегия, преди да затегне режима.

Натискът върху правителството и агенцията нараства, но властите се придържат към позицията си и отхвърлят драстичните мерки като не са толкова ефикасни, че да оправдаят налагането им.

Епидемиологът Йохан Гизеке, съветник в СЗО, дори подкани шведите да излязат и да се насладят на пролетното слънце. "Вземете приятел и се разходете, спазвайки дистанция от 1 метър. Не се бутайте в съседа си. Носете си термос и седнете на пейка. Да стоите седнали вкъщи е също толкова зле за здравето", каза той по телевизията.

Остава да видим дали Швеция ще се придържа към тази стратегия. Противно на очакванията, тя още не е предизвикала гнева на северните си съседки, които прилагат по-строги мерки.

До вчера в скандинавското кралство с около 10 милиона жители е имало 2272 случая на коронавирус и 36 жертви. В Норвегия, Дания и Финландия - всяка от които е с двойно по-малко население - има съответно 2566, 1703 и 792 случая. (БТА)*       
* (Няма да бъде показвана)
* *