Сталин е свален 1 час и 10 минути преди да умре

5 мар 2020, 11:30 6  39276 Сила за живот

"Хрустальов колата!", вика ликуващият Берия

За годишнината от смъртта на Сталин на 5 март Русия пак си зададе дежурните въпроси. Дали е можело вождът да бъде спасен? Съпричастно ли е обкръжението му към неговата смърт? Имало ли е заговор?

Погрешно се смята, че инсултът удря Сталин след гуляй. На 28 февруари 1953 г. той гледа филм в Кремъл в компанията на Маленков, Берия, Булганин и Хрушчов. После ги кани на Близката вила, но банкетът там е скромен. Очевидци заявяват, че Сталин пил малко вино, при това разредено с вода.

Гостите се разотиват след полунощ и вождът, както прави от дълги години, се заема с работа и заспива чак на зазоряване. Според охраната бил в добро настроение и дори казал на пазачите да си лягат - нещо необичайно за него.

Сталин не се успивал и в 11 часа вече давал заповеди на прислугата. Но на 1 март от него ни звук, ни стон. Паузата продължила цял ден, но в 18 часа в покоите на Сталин светнали лампите. Той продължавал да мълчи и това вече било възприето като нещо извънредно.

Чак в 22 часа охранителят Лозгачов решил да влезе, уж да връчи току-що пристигналата поща. Намерил вожда на пода, долнището на пижамата му било мокро. Сталин правел гримаси и издавал неясни звуци. Но включването на осветлението и часовникът му, намерен на килима, показвали, че известно време се движел, преди да рухне. Лежал е с часове, без да е ясно защо не е опитал да извика помощ.

Последвалите събития подхранват версията за заговор. Научили за случилото се, Хрушчов и Булганин отиват на вилата, но говорят само с охраната и си тръгват. В 3 часа след полунощ идват Берия и Маленков. Те обаче казват, че Сталин просто е попрекалил на банкета. А Берия е знаел, че Сталин е пил съвсем малко и че няма как да е паднал заради алкохола. Дни по-рано вождът съобщил, че ще обновява съветското ръководство, и дал на “старата гвардия” да разбере, че я сменя. Така че Хрушчов, Берия и останалите са имали мотив, без да посягат на Сталин, да не му дадат шанс, забавяйки идването на лекарите.

Чак в 9 часа на 2 март на вилата пристига бригада медицински светила начело с най-добрия тогавашен съветски лекар Павел Лукомски. Поставят диагноза инсулт с парализа на крайници и загуба на речта.

Довеждат децата му Василий и Светлана, но Василий е пиян и шокира всички с възгласа си: “Убиха баща ми!” Бил е близо до истината, тъй като за спасяването на пострадалия от инсулт най-важни са т.нар. златни часове. Това ще рече да му се окаже първа помощ в рамките на 1 час и да бъде закаран в болница до 4-ия час.

Сталин е намерен поне 4 часа след инсулта, а вероятно и 14 часа по-късно. Първа помощ му е оказана след още 11 часа. Не че при бърза реакция 74-годишният вожд е щял да оживее, но забавянето не му е оставило никакъв шанс.

Целия 2 март “старата гвардия” се съвещава. Решават да свалят всички издигнати от Сталин млади кадри. Народът узнава състоянието на своя вожд чак на 4 март от в. “Правда”.

“В нощта на 2 март Й. В. Сталин получи мозъчен кръвоизлив, който засегна жизненоважни органи и доведе до парализа на лявата ръка и левия крак и до загуба на речта и съзнанието. Предприетите лечебни процедури засега не водят до прелом в хода на болестта”, се казва в съобщението. В 2 часа сутринта на 5 март Сталин е все по-зле. Диша на пресекулки - по 36 дъха в минута. Пулсът му е 120 удара в минута с аритмия. Има кръвно 220/120, температурата му е 38,2 градуса.

Час и 10 минути преди смъртта му вождът е свален от власт. В 20 часа върхушката пак заседава. Тя дава реалната власт на Маленков като председател на Министерския съвет. Берия поема обединено ведомство, в което влизат МВР и КГБ. Президент става Климент Ворошилов. Сталин обаче е оставен в партийния президиум.

Заседанието трае 40 минути. Информация за него излиза чак на 7 март, без да се казва кога е било и без да се уточнява, че решенията са взети приживе на Сталин.

От 2 март до последния му час край леглото на вожда дежурят на смени хора от обкръжението му. По време на раздаването на постовете ред е било на Булганин. Но към 21,30 часа във вилата се събират всички. В 21,50 Сталин издъхва. Дъщеря му Светлана Алилуева разказва: “Берия първи изскочи в коридора и пред всички, които стояха мълчаливо, извика, без да крие ликуването си: “Хрустальов, колата!”

Тази фраза става историческа. Полковникът от КГБ Иван Хрустальов е началник на охраната на Сталин от май 1952 г. Той сменя Николай Власик, пазил Сталин в продължение на половин век. Обясняват пасивността на охраната в първите часове след инсулта именно с Хрустальов, смятан за човек на Берия. Още преди ареста на Берия на 29 май Хрустальов е пратен в запаса. Умира през декември 1954 г. на 47-годишна възраст и отнася в гроба си тайните около смъртта на съветския вожд.опетков
03/05/2020 14:07:58

Жалко, че не бе пукнал много по-рано. Милиони човешки живота може би щяха да бъдат спасени. И какво ни интересува как бил сдал багажа и дали можел да бъде спасен. Заслужена смърт за един садистичен изрод, играл си с живота на милиони.

иван4о
03/05/2020 14:53:17

Нямаше да го ненавиждам, ако на 5 септ.1944г. не беше обявил война на Б-я. Последва съветска/комун. окупация 45 год., последствията остават.

Иван Грозни
03/06/2020 06:25:47

И да сьската и да злоратствате комунизма няма да изчецне Този най хуманен обществен строй ще започне след 2070 година и ще обхване 75 % от населението на земята Сталин беше голям но и сьс много грешки Какво драги да кажем за Америка избила 100 милиона индианци Кьде е този световен феномен в исторята

Николай II
03/06/2020 08:35:35

Ей, дурак/Иван Грозни/, Америка не е избила 100 млн. индианци, а европейските колонизатори, и не са 100 млн. А иначе, на индианците е платено за всичко, от американското правителство. Не съм чул съветското правителство да е платило за своите безчинства.

Сига глупости
03/09/2020 16:39:21

Руско комунистическото робство,наложено ни от Сталин беше най страшноте ,което може да се случи на една нация. От 93% собсвеници направиха 100% наемни работници/крепостни/ Комунизма направи раб. българи руснаци, най--оскотялата нация.До 1960 г нямаха паспорти-безправни хора.Продаваха ги като добитък. В Турция робството е премахнато 1550 г. Купуваш Тескере за 15 гроша и обикаляш империята.У нас за да идеш в граничните раьони ти трябваше ОТКРИТ ЛИСТ. Хубав бил комунизма , ами защо го развалихте. Кой бяга от хубавото. На всички комунисти децата им учат на запад. Пращайте ги в РФ бе!

Сига глупости
03/09/2020 16:49:40

До Иван Грозни. Това име е на руски изрод, хвърлял противниците си на Мечките в Трап.Тоя хуманен строй уби без СЪД и ПРИСЪДА над 30 000 в Б--я. Тъй наречения Народен съд изби 1270 , а В НЮРНБЕРГ обесиха 12. Жертвите на комунизма в СССР са между 100 и 117 милиона. По време на Сталин КОРОЛЙОВ беше 7 г,. в ГУЛАГ, а Туполев работеше в затвора. Самия Глушко е клепал Корольов.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *