; Бебе с огледални органи се роди в Пловдив | 24Zdrave.bg

Бебе с огледални органи се роди в Пловдив

28 фев 2020, 06:49  14564 Новини

Бебе с огледално разположени органи се роди за първи път в Пловдив.

Генетичният феномен се нарича situs inversus. При него органите в  гръдния кош и корема са разположени от другата страна на мястото, където трябва да бъдат.

Вроденото състояние се среща при 1 на 10 000 души. Известни носители на аномалията са певецът Енрике Иглесиас и актриасата Катрин О'Хара.

Транспозицията на органите е открита от неонатолози при рутинния преглед след раждането на момиченцето.

„Бях изненадана да чуя, че сърдечните тонове се улавят по-добре в дясно. На рентгенова снимка се установи разположение на органите обратно на това, което трябва да бъде“, каза д-р Зорница Василева.

Огледалното разположение би трябвало да бъде видяно при фетална морфология на майката. Бременността е следена в друго населено място, майката е избрала раждането да е в Пловдив, обясни завеждаща отделението по неонатология д-р Мария Нещерова.

Ситус инверсус не повлиява качеството на живот. В около 25% от случаите има синдром на Картагенер - хронично възпаление в белите дробове. Бебето е насочено за консултация с пулмолог.

Още Аристотел цитира два случая на огледални органи при животни. Феноменът е открит в Неапол от анатома и хирург Марко Аурелио Северино през 1643 г. Век по-късно шотландският лекар Матю Бейли въвежда названието situs inversus (лат. situs – местоположение и inversus – обратно). През 1788 г. на семинар в Хунтерианската медицинска школа откритието, представено от д-р Бейли, буквално шокира лекарите.

Художници и писатели са използвали situs inversus в свои творби, макар и понякога по изкривен начин. Главният герой в романа на Йън Флеминг от 1958 г. от поредицата за Джеймс Бонд „Др. Не“ е спасен от куршум заради своята декстрокардия (при нея само сърцето е с огледална локация). Твърди се, че Леонардо е бил от първите, който е изобразил анатомията на огледалните органи.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *