Рискът от зараза при контакт е 90%

25 фев 2020, 01:15  18636 Новини

"Ние не сме народ, известен с дисциплина. Важно е да се изпълняват мерките на кризисния щаб и хората да запазят спокойствие", каза пред Bulgaria ON AIR доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница в София.

Според него в обществото има паника, но тя е в зародиш. "Засега не може да се говори за истерия. Вкъщи трябва да се спазва лична хигиена - да се мият ръцете и да се избягват места, където има много хора."

Абсолютна изолация е трудно осъществима, но е добре да се избягва контакт с болни хора. "Маските създават измамно чувство на сигурност, но те защитават донякъде. Повече предпазват тези, които са болни, да не разпространят заразата. Коронавирусът се предава по всички възможни пътища. Най-далече се разпространяват най-фините частици."

90% e рискът от зараза с коронавирус при контакт с болен. "Първите симптоми са като при обща вирусна инфекция - температура, отпадналост, болки в мускулите", каза Мангъров. Италия е на 2 часа път от София, там живеят огромен брой наши сънародници. Ако случаите у нас станат много, системата може да излезе извън равновесие.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *