; Не изследват хора без симптоми | 24Zdrave.bg

Не изследват хора без симптоми

24 фев 2020, 05:10  5432 Новини

Изследванията на хора без температура не са нужни, обяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев преди заседанието на Съвета по сигурността за коронавируса.

Връзките между България Италия са доста по-интензивни, отколкото с Китай и това поставя тежки задачи, каза той. Така или иначе контролът по летищата важи за всички - въпросът е сега да разширим този контрол и по сухопътните граници. 

Запитан защо болници отказват тестване на кацнали от Италия или пък искат пари за теста, Кунчев каза, че от засегнатите области в момента не излиза никой. Там има около 50 българи и никой от тях не се е прибрал. Ако човек няма оплаквания и температура, не подлежи на изследване, каза Кунчев. Полетите от Италия до България са 37 седмично и с тях се връщат 4-5 хиляди души. Няма смисъл те да бъдат изследвани, ако не контактуват с болни, добави той.

Не се прави изследване за коронавирус на човек, ако няма 38 градуса, каза Тодор Кантарджив, директор центъра за заразни болести. При здрав човек или който няма симптоми изследването е отрицателно и няма ефект. Вирусът може да се хване, ако човек се разболее след няколко дни. Изследването е безплатно и е само по лекарско педписание за лежащо болен. Вече сме изследвали 30-ина души, но само с признаци на болестта и всички те са отрицателни за коноравирус. Тестът не може да докаже вирус, ако той не се е развил в белия дроб, обясни Кантарджиев.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *