; Здравословното хранене увеличава спермата | 24Zdrave.bg

Здравословното хранене увеличава спермата

24 фев 2020, 12:14  10188 Новини

Здравословното хранене не само е полезно за моэъка и сърцето, но и увеличава спермата, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

То обхванало над 2900 мъже средно на 19 г. в Дания. Онези, които се хранели с много риба, пилешко, зеленчуци, плодове и вода, били с по-голям брой сперматозоиди на еякулат от хранещите се с пица, пържени картофи, преработено червено месо, снакс, подсладени напитки и сладкиши.

"Резултатът показва, че добрата храна подобрява качеството на спермата на мъжа в репродуктивна възраст", казва ръководителката на изследването Фийби Насан от Харвардския университет.

Колкото по-малък е броят на сперматозоидите, толкова по-малка е вероятността те да оплодят яйцеклетка. "Здравословното хранене е от полза за плодовитостта на мъжете", отбеляза Насан.

За целите на изследването бил сравнен броят на сперматозоидите при мъже, които се придържали към здравословна диета, западна диета, датска диета с преработено месо, пълнозърнести храни, риба, млечни продукти, подправки, и вегетарианска диета със зеленчуци, соево мляко и яйца.

Средният брой сперматозоиди на еякулат, т.е. средната стойност между най-големия и най-малкия брой, била най-висока при хранещите се здравословно - 167 милиона. След тях са хората на вегетарианска храна - 151 млн., и на датски диета - 146 милиона. Придържалите се към западна диета били с най-ниски средни показатели - 122 милиона.

"Известно е, че пушенето, радиацията, пестицидите и тежките метали имат негативен ефект върху сперматогенезата. Но изследванията за ефекта от храненето върху плодовитостта са малко", отбелязва Кристин Мълин от университетската болница в Манхасет, щата Ню Йорк.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *