; Захарта е наркотик за мозъка | 24Zdrave.bg

Захарта е наркотик за мозъка

31 яну 2020, 03:03  22836 Сила за живот

Влияе на схемата за възнаграждение като наркотиците

Всеки път, когато научите нещо ново или изпитате наслада, в мозъка се активира зоната за възнаграждение.  Няколко области в мозъка общуват помежду си чрез вещества, за да запомните и да повтаряте онова, което ви е направило щастливи. Тези химически “регулировчици” се наричат невротрансмитери.

Чрез един от тях - допамина, зоната за възнаграждение осигурява преживявания като влюбване, сексуална наслада, семейна близост.

Но вещества като наркотиците например буквално похищават зоната и я свръхактивират. В стремежа на мозъка да повтаря някакво поведение заради удоволствието се корени механизмът на пристрастяването. 

Дали захарта е наркотик? Ако е така, заради нея ли е апетитът?

Американецът Терон Рандолф въвежда термина “хранителна зависимост” през 50-те г., за да опише натрапчива консумация на храни като мляко, яйца и картофи. Оттогава проучванията показват смесени резултати и според някои експерти да се говори за пристрастяване към храна е преувеличено.

Ново изследване хвърля още светлина по въпроса. Екип на д-р Майкъл Уинтърдал от университета в Орхус, Дания, изследва ефекта на приема на захар върху зоната за възнаграждение, разказва “Хелт лайн”.

Учените използват прецизни техники за изобразяване на мозъчната дейност на животни с агонисти на опиоидни рецептори и антагонисти на допаминови рецептори.

Екипът им дава разтвор на захароза в продължение на 1 час за 12 последователни дни и сканира мозъка им 24 часа след последната доза. Виждат се големи промени в допаминовата и опиоидната система.

Опиоидната е онази част от химията на мозъка, която поражда щастие и удоволствие. Тя се активира още с първия прием, каза д-р Уинтърдал.  Храните с високо съдържание на захароза влияят на зоната по начини, подобни на пристрастяващите наркотици.

ЕТИКЕТИ: ВЪГЛЕХИДРАТИ


*       
* (Няма да бъде показвана)
* *