За здраво сърце дъвчете дъвка

22 яну 2020, 01:04  11904 Новини

Дъвчете дъвка и си вземете куче - това ще помогне да имате здраво сърце, съветват лекари пред в. "Дейли мейл".

Изданието потърси съветите им какво да се направи, за да се избегнат проблеми със сърцето.

Всяко движение - дори дъвченето на дъвка, е благоприятно за сърцето, защото гори калории и намалява риска от наднормено тегло, смята д-р Икбал Малик, известен лондонски кардиолог.

Дъвченето на дъвка гори 11 калории на час, което не е много. Но пък дъвката помага да не прекалявате с храните и особено с десертите, добавя той, цитиран от БТА. 

Друг негов съвет е да внесем повече движение във всекидневието си и добър начин за това е да се грижим за куче. "То не само ще ви насърчава да бъдете по-активни, което е полезно за сърцето. Безусловната любов на кучетата намалява стреса, което също е добре за сърцето", казва д-р Малик.

Пропускането на едно или две хранения веднъж седмично ще се отрази благоприятно на хората със сърдечни болести, съветва още той. Ако не ядете 16 часа, чувствителността на организма към инсулина ще се подобри, а и ще ви помогне да отслабнете.

Друга препоръка за здраво сърце е ходенето, което лесно може да си осигурите, ако слезете от автобуса една спирка по-рано си или изкачите стълбите, вместо да ползвате асансьор. Вероятността от сърдечен удар в следващите 2 г. намалява при хората, които редовно ходят пеша или карат велосипед, установи проучване на екип от университета на Лийдс сред 43 милиона души в Англия на възраст между 25 г. и 74 г.

Движението е важно, но да не прекаляваме с натоварването, казва Ричард Шилинг от Здравния център Бартс в Лондон. Тренировки и натоварвания като маратоните могат да бъдат изключително вредни за хора, които вече са застрашени от сърдечно заболяване. Също толкова голям е и рискът от секс с нов партньор, допълва д-р Малик.

Любителите на чая са по-защитени. Но само черният и зеленият имат благоприятно влияние върху сърцето, казва д-р Малик. Чаят съдържа антиоксиданти, които предпазват и от рак, а е благоприятен и ефектът му срещу стрес.

Плодовете и зеленчуците със син цвят са полезни за сърцето заради антиоксидантите. Антоцианините, които обагрят растенията в синьо, прочистват артериите и ги предпазват от запушване.

Мазните риби като сьомга, риба тон и сардина пък помагат заради високото съдържание на омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението, увреждащо кръвоносните съдове, както и кръвното налягане.

Друг съвет за диетата е да не се слага сол в храната.

Всяка дейност, която ограничава стреса, е полезна за сърцето. Стресът увеличава нивата на адреналин и потиска имунната система, обяснява д-р Малик. Затова започнете да рисувате, да плетете, да бродирате, да градинарствате - каквото и да е, което ще ви разтовари, препоръчва той.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *