СЗО: Инфекции пак ще сеят смърт

18 яну 2020, 11:03 1  5628 Новини

Резистентни бактерии ежегодно убиват 33 000 души в Европа

Светът навлиза във времена, когато заразите отново ще сеят смърт, предупреди Световната здравна организация (СЗО). Тя публикува два доклада за липсата на нови антибиотици, която застрашава борбата с неподатливи към лекарствата бактерии. Ежегодно те причиняват смъртта на стотици хиляди хора по света, предаде Франс прес.

“Никога досега заплахата, свързана с устойчивост към антибиотици, не се е нуждаела от толкова спешни мерки”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. “Има много почини за намаляване на резистентността, но е нужно държавите и фармацевтичната индустрия да се ангажират повече и да осигурят нови лекарства”, добави той.

Изследванията са ограничени и обикновено се извършват от малки или средни компании, а големите фармацевтични гиганти продължават да бягат от темата, подчертава СЗО.

Антибиотичната резистентност е смятана за заплаха №1, защото бактериите непрестанно еволюират, а нови медикаменти няма. Около 33 000 души в Европа ежегодно умират от инфекции с резистенти към антибиотици микроби. В САЩ смъртните случаи са 35 000. “Виждаме, че ефикасните срещу резистентни бактерии антибиотици не достигат - каза експертът от СЗО Петер Бейер. - Това е една от големите заплахи.”уолъс
01/19/2020 10:57:56

СЗО за пореден път потвърждава определението на Айнщайн за глупостта, а именно - да правиш все същото, а да очакваш друг резултат... Дайте още антибиотици, казват, добре... не е ли ясно, че новите (като досегашните) ще окажат натиск за адаптивни мутации при бактериите и ще се сдобием с още по-опасни и устойчиви противници... и после какво, пак от същото? Не можем да надделеем над природата по пътя на войната с нея, единствения печеливш е фармацевтичния бизнес, чийто говорител (всеизвестен факт) е СЗО

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *