; Учени: Алкохолът е помогнал на маймуната да стане човек | 24Zdrave.bg

Учени: Алкохолът е помогнал на маймуната да стане човек

5 дек 2019, 02:19 3  31036 Новини

Развиването на толерантност към алкохола се е оказало ключов фактор при оцеляването на предците на човека преди милиони години, твърдят британски учени в нова книга, цитирана от в."Дейли мейл" и БТА.

Намирането на храна винаги е било трудна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър.Но маймуните първоначално не могли да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове.

Но само един клон от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек. Етанолът в тези храни им давал допълнителни калории и им помогнал при оцеляването. Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си "Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка".

Следи от тази обвързаност виждаме и при съвременните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде предложено от хората.
Авторките на книгата припомнят, че алкохолът във ферментиралите плодове е около 1-4 на сто, което се равнява на слаба бира.

Първите маймуни, които били способни да метаболизират подобна храна, са живели през миоцена. Те вероятно са приличали на днешните горили и шимпанзета.Йокин
12/05/2019 17:57:36

Начи,АЛКОХОЛА-ПОЛЕЗЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕН!А аз си мислех,ОБРАТНОТО!?

Коко
12/06/2019 13:07:42

Опитвай,може да помага!?

Ени
12/06/2019 14:50:33

И,след прекаляването му...ставаш пак на ...маймунка.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *