; Медицинската асоциация в САЩ: Незабавно да се забранят е-цигарите | 24Zdrave.bg

Медицинската асоциация в САЩ: Незабавно да се забранят е-цигарите

20 ное 2019, 12:47  8244 Новини

Американската медицинска асоциация призова за незабавна забрана на електронните цигари и устройства за вейпинг, съобщи Асошиейтед прес.

На заседанието си в Сан Диего асоциацията сочи като довод голямото нарастване на броя на младежите, пушещи загряван разтвор с никотин. Друг проблем са тежките белодробни болести, свързани с е.цигарите. Броят им в САЩ много се увеличи. Повечето от случаите са заради пушене на THC - тетрахидроканабинол, който е психоактивната съставка на канабиса. Виновен може да е и сгъстяващият агент, използван на черния пазар за такива продукти.

Големият брой на заболелите в САЩ - 2100 души и 42 смъртни случая, насочи към "факта, че има много малко данни за краткосрочните и дългосрочните последици за здравето на електронните цигари и продукти за тях", каза д-р Патрис Харис, президент на Американската медицинска асоциация.

Наблюдатели посочиха недостатъци в позицията на асоциацията, които ще попречат да бъде постигната забраната. На първо място не иска забрана на всички тютюневи продукти за пушене, включително и електронните цигари.

Асоциацията призовава за забрана на продуктите за електронни цигари, които не са лицензирани, но досега одобрени от Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата няма.

Тя ще настоява за забраната пред законодателните органи, но е сигурно, че производителите ще се възпротивят.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *