; Глобалното затопляне уврежда здравето на децата | 24Zdrave.bg

Глобалното затопляне уврежда здравето на децата

14 ное 2019, 01:16  4500 Новини

Днешните деца растат в по-топъл свят, който ще ги сблъска с повече и различни здравословни проблеми, отколкото са имали техните родители, пише в доклад, публикуван в сп. "Лансет".

С увеличаването на диарията и болестите, пренасяни от комари - денга, малария и др., опасните топлинни вълни и замърсяването на въздуха, предизвиканото от човека, глобално затопляне вече вреди на здравето на човечеството. Но според доклада за децата бъдещето е още по-мрачно, ако емисиите от парникови газове не намалеят.

"Децата са особено уязвими, тъй като телата и имунните им системи все още са в процес на развитие. Те ще понесат основната част от бремето на климатичните промени. Здравето им ще бъде засегнато сериозно", казва водещият автор на доклада, експертът от Лондонския университет д-р Ник Уотс, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

"Ако нещата не се променят - парниковите емисии не бъдат ограничени и климатичните промени продължат да следват сегашния ритъм, дете, родено днес, чиято очаквана средна продължителност на живота е 71 г., ще живее в по-топъл с 4 градуса свят, застрашаващ здравето му на всеки етап от живота", се казва в доклада.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *