Американец произвежда бира в стомаха си

22 окт 2019, 01:57  7344 Новини

Мъж от САЩ се изненадал много като разбрал, че страда от рядък синдром, в резултат на който стомахът му произвежда бира, пише в. "Дейли стар".

Странният случай на 46-годишния жител на Северна Каролина е описан в сп. BMJ Open Gastroenterology от изследователи от университета на Ричмънд.

Пациентите, страдащи от т.нар. синдром на автоферментация, постоянно се чувстват в нетрезво състояние, дори и да не са употребявали алкохол.

В дадения случай симптопите са се появили при мъжа, който преди това не се е оплаквал от здравословни проблеми, след като получил травма на палеца през 2011 г. и му били предписани антибиотици, съобщи БТА. Седмица след като преустановил приема им, започнали необичайни оплаквания: нетипично поведение, изразяващо се в пристъпи на депресия и агресия, загуба на памет и "мъгла в мозъка". Състоянието му не се подобрило дори след като започнал да приема предписани от психиатър антидепресанти.

Ситуацията започнала да се изяснява, когато мъжът бил задържан за шофиране в нетрезво състояние. Направените му тестове показали, че съдържанието на алкохол в кръвта му се равнява на десет силни питиета. Същевременно той настоявал, че не е пил дори капка алкохол.

За да разбере причината за загадъчното си състояние, мъжът се обърнал към клиника в Охайо. Повечето тестове се оказали нормални, но проби от изпражненията разкрили наличието на дрождите Saccharomyces cerevisiae, по-известни като бирена мая, които се използват в производството на тестени изделия и пиво.
Лекарите обаче не успели да поставят точна диагноза и да назначат лечение. Пациентът продължил да страда от пристъпи на силно опиянение, при един от които паднал и разбил главата си. Към момента на изписването му съдържанието на алкохол в кръвта му било двойно над допустимия лимит. От персонала подозирали, че пациентът тайно надига бутилката, въпреки постоянните му уверения, че не употребява алкохол.
В крайна сметка мъжът се обръща за помощ към специалистите от университета на Ричмънд. Те му предписват комбинация от противогъбични лекарства и пробиотици за лечение на чревна микрофлора, благодарение на които пациентът започва да се възстановява. Година и половина по-късно симптомите на синдрома на автоферментация изчезват и мъжът дори се връща към нормалното си хранене, въпреки че все още трябва да контролира съдържанието на алкохол в кръвта.
Учените допускат, че редкият, слабо проучен и потенциално опасен синдром се е проявил в резултат на употребата на антибиотици.



*       
* (Няма да бъде показвана)
* *