; Проф. Донка Байкова, диетолог: Неправилният детокс блокира мозъка | 24Zdrave.bg

Проф. Донка Байкова, диетолог: Неправилният детокс блокира мозъка

17 окт 2019, 04:00  17340 Новини

Има бум на хранителни разстройства при децата 

КОЯ Е ТЯ:

Проф. Донка Байкова е родена в град Каблешково в семейство на машинен инженер. Завършва немската езикова гимназия със златен медал в Бургас, след това медицина в Медицинския университет в София. Тя е признат специалист по хранене и диететика. Активно участва в популяризирането на съвременните аспекти на здравословното хранене, консултант към Министерството на здравеопазването. Специализирала е здравословно хранене в Германия, Унгария и Словакия.

- Проф. Байкова, толкова ли лесно се изготвя хранителен режим, че редица известни личности у нас започнаха да предлагат такива?

-Това е аномалия в обществото - който каквото хоби има, да го превръща в печеливш бизнес. Което е много рисково, особено когато се отнася за здравето на хората. Здравето няма своите материални измерения. Често рискови групи от населението се увличат по подобен тип режими. Очакват бързи резултати, стегнати форми. Очакват да изглеждат като техните кумири от шоубизнеса. Всички могат всякакви послания да отправят, но по отношение на хранене и диететика - това е биохимията на човешкия организъм. Това са реакции между хранителните вещества, не между космически вещества, както казвам аз с усмивка, заселили се в едно човешко тяло. Ние трябва да ги управляваме компетентно. Дали това е толкова лесно, не зная. Излезе поправка в закона за здравето, която се атакуваше точно от подобни лица. Всичко това рефлектира върху здравето и след това плащат социалните фондове. Ние всички трябва да сме солидарни в стремежа си да си доверим здравето в ръцете на специалист, който е учил за това. Аз съм разтревожена. Мислех, че хората имат глави на раменете си, но уви, явно нямат. Мнозина публикуват книги, нямам нищо против, но това са техни виждания, няма рецензенти, няма отсяване.

- Има ли метод, по който да разберем дали един детокс режим е направен от специалист, или от някой лаик?

- Няма такава методика. Не съществува. Специалистите и експертите нямат възможност да стигнат до този проблем на практиката. Така или иначе, проблемите рефлектират именно върху тях и върху болниците. Тази специалност се преподава и влиза в длъжностните характеристики на фелдшери, сега се наричат асистенти, обучавани във факултета по обществено здраве. В медицинските университети имат такива специалности. Медицинските сестри също учат цял семестър хранене и диететика. Аз не знам защо хората не се доверяват на експерти. Ако имат болно сърце - отиват на кардиолог, а по отношение на храненето се доверяват на лаици.

- Има ли начин да бъдат санкционирани?

- Не, няма. Направиха едно сдружение на нутриционистите. Какво означава това? Някой някъде в интернет е получил срещу заплащане някаква хартиена диплома. Ние, експертите, нямаме нищо против, но искаме в България тези дипломи да се легализират.

- Как можем да предпазим подрастващите, тийнейджърите от подобен вид диети и детокс режими?

- Статистиката е плашеща. В България колкото са хората със свръхтегло от младата рискова група на населението, почти толкова е и групата на младежи и девойки с хранителни разстройства. До това водят тези режими, до измършавяване и боледуване.

- Какво означава теоретично детокс?

- Детокс значи за не повече от три дни, забележете - 3 дни, плодове и зеленчуци или само вода. Организмът за 3 дни се справя. Той има гликоген, който пуска в употреба и замества първия енергиен източник, това е въглехидратен енергиен запас. Мозъкът работи само с глюкоза като енергиен източник. Разграждаме гликогена, излъчваме водата и заедно с това, пиейки много течности, увличаме съдържимото на клетките и го пречистваме. Добре е при тия детокс програми да се предоставят на организма като храни сяросъдържащи зеленчуци и плодове. Сярата е предшественик за производство в организма на глутатион, най-мощния клетъчен антиоксидант. Нашата биохимична лаборатория е черният дроб. Това не е съобразено от тези детокс режими, те изобщо не стигат до това като идея. Защо даже твърдят, че е детокс? Нямат право да го правят.

- Като казвате за не повече от три дни, става въпрос за възрастни хора. Известните личности влияят повече на тийнейджърките, как им се отразява?

- След третия ден вече не са гладни, мозъкът блокира. Той започва да работи на ниски обороти. Включва други механизми, например разграждане на протеини. Остават да работят командните центрове на жизненоважните органи - сърце, бял дроб, бъбреци. А това с глада - след третия ден те са неадекватни. И от тук нататък, като няма глад, вече ги управлява някой друг, но не и разумът.

- Как влияе всичко това на организма на младите момичета?

- Целият процес на гладуване преминава към яйчниците. След почти всички ликвидирани мастни запаси следващият орган е именно този. Яйцеклетките отиват на кино, биват унищожени, спира цикълът. Ако не се вземат мерки, нещата с хранителното разтройство вече са труднопреодолими и необратими. Аз всеки ден имам такива деца. В Северна България е масово, те се стремят към хубави фигури, там някой им дава съвети. След третия ден нещата са много трудни за връщане назад. Децата стават първо неуправляеми, те нямат реална представа за действителността. Започват да се виждат дебели, а стават всеки ден все по-слаби. Започват да лъжат на дребно, само и само да се спасят от критиката на родителите. Странят, отчуждават се, променят си най-вече характеропатията. Ако трябва да се прави детокс, апелирам да е не повече от три дни. Нека да изключат само бързата храна, да изключат лъскавите пакети - това е напълно достатъчно, за да се погрижат за себе си.

Моят съвет за детокс е да не се доверяват. Има бум на хранителни разтройства. Всеки път говорим за свръхтегло, то се шири сред възрастните, но при децата вече проблемът се превръща в разстройство.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *