; Недоспиването изостря апетита за бисквити, торти и чипс | 24Zdrave.bg

Недоспиването изостря апетита за бисквити, торти и чипс

14 окт 2019, 03:57 1  8524 Новини

Лошият сън кара човека да жадува нездравословна храна, установи проучване на Чикагския университет.

Лишаването от сън увеличава хормоните, наречени ендоканабиноиди, които изострят апетита за такава храна. Те правят храненето по-приятно, но и увеличават желанието за специфични храни като бисквити, торти и чипс, предаде Канал 3.

Д-р Торстен Кант, който ръководи изследването, каза: „Може би си струва да минете по друг маршрут, за да избегнете лавката за понички следващия път, когато се налага да хванете полет в 6 часа сутринта.”

„При недоспиване някои зони в мозъка не получават достатъчно информация. Затова се нахвърляте на по-калорични храни. Ние си зададохме въпроса дали промените в приема на храна след лишаване от сън са свързани с това как мозъкът реагира на миризмите и дали това се дължи на ендоканабиноидите."

При тестовете 29 души на възраст от 18 до 40 г. са разделени в две групи - едната спи нормално и след това, 4 седмици по-късно, само 4 часа. В деня след всеки тест им се дава меню за закуска, обяд и вечеря, а също и шведска маса. Учените следят колко и какво ядат участниците.

„Установихме, че те промениха избора си на храна. След като са спали малко, те ядоха по-калорични храни като понички, шоколадови бисквити и картофени чипсове.“

Учените се надяват изводите им да помогнат в борбата със затлъстяването.selsumat@gmail.com
10/14/2019 23:46:44

Имате ли нужда от 2% помощ, за да направите селското стопанство, а за да заплатите разходите си, свържете се с selsumat@gmail.com

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *